Slovenija

Človeka, kot je bil Drnovšek bi ta hip potrebovali

STA / S.R.
23. 2. 2013, 14.09
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Gibanje za pravičnost in razvoj ter občina Zagorje ob Savi so se ob peti obletnici smrti nekdanjega predsednika države Janeza Drnovška pri spominskem obeležju poklonili njegovemu spominu.

Predsednik gibanja Stane Pejovnik je povedal, da Slovenija takšnega človeka, kot je bil Drnovšek, ta hip zelo potrebuje. Kot je dejal Pejovnik, je bil Drnovšek moder, preudaren in odločen, nikoli prehiter. Pejovnik nikdar ne bo pozabil Drnovškovega javljanja iz Ambrusa glede romske družine Strojan, prav tako ne bo pozabil pogovorov z njim, v katerih so se zavedali, da svet potrebuje neko novo družbeno pogodbo.

Če je kdo videl daleč naprej, je to bil po Pejovnikovi oceni zagotovo Drnovšek, ki je bil ustanovitelj Gibanja za pravičnost in razvoj. Gibanje danes šteje približno 3000 članov.

Župan občine Zagorje ob Savi Matjaž Švagan je poudaril, da so Drnovška s ponosom klicali "naš Jano". Pred štirimi leti se je občina odločila postaviti spomenik pokojnemu Drnovšku, ki so ga letos dopolnili tudi s ploščo. Na njej so napisane vse pomembne Drnovškove funkcije v Sloveniji in nekdanji skupni državi.

Švagan je dejal, da je bil Drnovšek častni občan občine Zagorje ob Savi in da je kot politični voditelj vedno na prvo mesto postavljal človeka, naravo, šele na to pa kapital. "Zagorjani smo bili ponosni na Drnovška, smo in bomo tudi v prihodnje," pravi Švagan.

Tudi po njegovi oceni bi Slovenija danes potrebovala človeka, kot je bil Drnovšek. Prav iz njegovega dela pa Zagorjani črpajo pozitivno energijo. "Danes je dan spomina, naj nam ta dan vlije energijo, upanje za naprej. Pokojni Drnovšek je rekel, vsak dan je nov dan, vsak dan je rojstni dan, ki ga je treba spoštovati," je še dejal Švagan.

Ob peti obletnici Drnovškove smrti so v Kulturnem domu v Zagorju ob Savi danes odprli tudi razstavo fotografij, ki so avtorska dela fotografov, članov društva Enooki. V Slovenski kinoteki v Ljubljani pa bo popoldne spominska projekcija dokumentarnega filma Toma Križnarja in Maje Weiss Darfur, vojna za vodo.