Slovenija

Sindikati in vlada bodo nadaljevali s pogajanji

STA / S.R.
21. 2. 2013, 07.10
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Predstavniki vlade in sindikatov javnega sektorja bodo danes nadaljevali s pogajanji. Potem ko je pretekli teden vendarle kazalo na določen napredek, so se zadeve pred tokratnim nadaljevanjem pogovorov spet nekoliko zaostrile.

Na sindikalni strani namreč opozarjajo, da bo znižanje mase plač znatno večje, kot je trdila vladna stran. Vladni in sindikalni pogajalci so se minuli teden dogovorili, da bodo z intenzivnejšimi pogovori iskali ukrepe za optimizacijo javnega sektorja, ki bi bili sprejemljivi za obe strani. Pod pogojem, da do dogovora pride, pa bi vlada razmislila tudi o morebitni spremembi zakona o izvrševanju proračunov.

Vladna stran je sindikatom prejšnji teden predložila tudi podatke o spremembi mase za plače za različne dele javnega sektorja z naštetimi evidentirani ukrepi, s katerimi bi vlada to lahko dosegla. Ob tem je Turk poudaril, da so pripravljeni poslušati tudi predloge sindikatov.

Podatki iz gradiva pa so vznemirili sindikalno stran. Predvsem v Sindikatu vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz), kjer so evrske zneske iz predloženih vladnih dokumentov preračunali v odstotke, namreč opozarjajo, da bo znižanje mase plač v javnem sektorju v povprečju 7,75-odstotno, ne pa petodstotno, kot je vlada trdila do sedaj.

Vladi tako očitajo, da je manipulirala s podatki. Ker pa se v gradivu med navedenimi ukrepi za znižanje plačne mase omenja tudi povečanje obveznosti učiteljev, glede na napovedan umik tega predloga pričakujejo pojasnila tudi o tem.

Na ministrstvu za izobraževanje odgovarjajo, da so podatki iz gradiva znani že štiri mesece in da je minister Turk že takrat govoril o istih številkah, kot zdaj Sviz. Vsi predlogi, ki zadevajo spremembo standardov in normativov, pa so bili že pred časom umaknjeni iz procedure v pričakovanju dogovora s sindikati ali celovite rešitve za cel javni sektor, zatrjujejo.

Predsednik vlade Janez Janša pa je v pogovoru za TV Slovenija v četrtek opozoril, da dalj časa, kot bodo pogajanja trajala, za več bo treba na koncu maso plač znižati, ker denarja ni. Ob zadnjih izjavah glavnega tajnika Sviza Branimirja Štruklja o sedemodstotnem znižanju pa premier pravi, da je "to še vedno mačji kašelj v primerjavi s pogoji, če bomo zabredli v situacijo, v katero sedaj drvimo".

Kot je dodal, "takrat ne bomo govorili o sedmih odstotkih, ampak o 17 ali pa o 27, kot je bilo to v Latviji, Bolgariji, Romuniji itd". Po njegovih besedah tudi ne bo govora o tem, da ni potrebno ravno odpuščati in da je mogoče pet- ali šestodstotno znižanje mase plač doseči z mehkimi ukrepi in njihovimi različnimi kombinacijami, ampak bo v programu enostavno pisalo 30-odstotno znižanje administracije ali javnega sektorja.