Slovenija

Erjavec obžaluje Janševo odločitev

STA / A.M.
19. 2. 2013, 12.55
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Zunanji minister Karl Erjavec je izrazil obžalovanje zaradi odločitve premiera Janeza Janše, da ga umakne z reševanja vprašanja LB. Kot je dejal, bi, če se to ne bi zgodilo, danes bil v Zagrebu, kjer bi že lahko parafirali dogovor o LB. Potrdil je še, da je zamrznil postopek imenovanja 17 veleposlanikov.

Erjavec je povedal, da je glavno vsebinsko delo glede dogovora o rešitvi problema Ljubljanske banke že opravljeno. Načrtovano je bilo, da bosta slovenska in hrvaška vlada v začetku marca dogovor hkrati sprejeli, nato pa bi lahko hitro sledila ratifikacija hrvaške pristopne pogodbe z EU v DZ.

Minister upa, da bo dogovor vendarle sklenjen, zatrdil pa je tudi, da je o vsem dogovarjanju s hrvaško stranjo sproti obveščal premiera.

Na novinarski konferenci je Erjavec tudi potrdil, da je zamrznil postopek imenovanja 17 veleposlanikov, saj se mu ne zdi primerno, da bi o tem odločali, ko vlada razpada. Po njegovem mnenju je ta njegova odločitev tudi eden od razlogov, da je premier Janša v petek sprejel odločitev, da ga umakne z reševanja vprašanja LB.

Vendar pa Erjavec, ki vztraja, da ima do odstopa polna pooblastila, ne dvomi, da se bodo postopki imenovanja veleposlanikov, potem ko se bo DZ seznanil z njegovim odstopom, nadaljevali, "bo pa to kadrovanje po strankarski izkaznici".