Slovenija

SD bo predstavila interpelacijo zoper ministra Turka

STA / A.M.
19. 2. 2013, 12.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

V poslanski skupini SD so za popoldne napovedali predstavitev interpelacije zoper ministra za izobraževanje Žigo Turka. Predsednik SD Igor Lukšič je pred dnevi kot enega bistvenih razlogov za ta korak navedel razgrajevanje javnega šolstva v času Turkovega ministrovanja. V več poslanskih skupinah prav danes odločajo o podpori interpelaciji.

Poslanka SD in namestnica vodje poslanske skupine SD Majda Potrata bo interpelacijo o delu in odgovornosti ministra za izobraževanje, znanost, kulturo in šport Žige Turka predstavila danes ob 14.30.

V SD sicer danes pričakujejo tudi odgovore poslanskih skupin, katerim so poslali vabilo k sopodpisu interpelacije. Poslanci PS in DL o podpori interpelaciji razpravljajo danes, DeSUS pa se bo o tem odločal v sredo. SLS interpelacije ne bo podprla.

Odločitev PS in DL je torej pričakovati že danes. Vodja poslancev DL Rihard Braniselj je sicer v ponedeljek dejal, da so začudeni nad tako potezo predlagateljev interpelacije. Po njegovem mnenju je namreč največja težava te vlade premier.

V SLS se ne strinjajo z vsebino interpelacije. Napovedali so sicer, da bodo podprli vse poteze, ki bi vodile do predčasnih volitev, vendar interpelacija ministra po njihovem mnenju ne vodi do tega cilja.

Poslanci DeSUS se bodo glede podpore interpelaciji dokončno odločili v sredo na seji poslanske skupine. Kot je pojasnil vodja poslancev DeSUS Franc Jurša, se bolj nagibajo k temu, da bi interpelacijo podprli. Tako je minuli teden ocenil že prvak DeSUS Karl Erjavec.

V NSi se bodo do interpelacije opredelili, ko bo dejansko vložena.

Predsednik SD Igor Lukšič je pred tednom dni ob napovedi interpelacije pojasnil, da so se za ta korak odločili, ker pod Turkovim ministrovanjem prihaja do razgrajevanja javnega šolstva, razgrajevanja pogojev za delo na področju visokega šolstva, razgrajevanja športa in zanemarjanja kulture.