Slovenija

Bavčar in Šrot nista prišla na predobravnavni narok

STA / A.M.
19. 2. 2013, 09.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Nekdanji predsednik uprave Istrabenza Igor Bavčar in nekdanji direktor Pivovarne Laško Boško Šrot nista prišla na današnji predobravnavni narok na ljubljansko okrožno sodišče v zadevi, kjer jima sodijo zaradi trgovanja z delnicami Istrabenza. Prav tako se naroka, kjer bi se izrekli o krivdi, ni udeležil nobeden od preostalih petih obtoženih.

Tožilstvo obtoženim, poleg Bavčarja in Šrota še petim vpletenim, očita kazniva dejanja zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti, zlorabe položaja ali pravic, ponareditve ali uničenja poslovnih listin in pranja denarja. Do kaznivih dejanj naj bi prišlo leta 2007 ob preprodaji 7,3-odstotnega deleža Istrabenza.

Kaznivih dejanj povezanih s preprodajo delnic so obtoženi še nekdanji predsednik uprave Maksime Holdinga Nastja Sušinski, nekdanji svetovalec za finance v Istrabenzu Kristjan Sušinski, lastnik Sportine Bahtijar Bajrović, kranjski odvetnik Branko Lipovec, nekdanja "slamnata" lastnica Šrotovega podjetja Kolonel Danijela Raković, Sportina Bled, Durox in Cogito. Bajrović se je za današnjo odsotnost opravičil.

Do kaznivih dejanj naj bi prišlo leta 2007 ob preprodaji 7,3-odstotnega deleža Istrabenza, ki ga je Pivovarna Laško prodala najprej hčerinski družbi Plinfin (za 23 milijonov evrov), nato je pivovarna prodala Plinfin za vsega 7500 evrov Sportini, ta pa 1. oktobra 2007 za 24,9 milijona Microtrustu v lasti Nastje Sušinskega. Istega dne je Microtrust prodal Istrabenzov paket Pom-Investu za 49,2 milijona in s tem zaslužil 24,3 milijona evrov.