Slovenija

Zbiranje podpisov za vodo

STA
18. 2. 2013, 14.20
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Evropska zveza sindikatov javnih zbira podpise za evropsko državljansko pobudo, s katero želijo doseči spremembo predloga evropske direktive glede koncesij za vodo. Opozarjajo, da je voda javno dobro, ne blago.

Cilji pobude so doseči, da bo voda in komunalna storitve zagotovljene vsem v EU, da storitve za rabo vode ne bodo liberalizirane ter da bo dostop do vode in komunalne ureditve univerzalen oz. globalen.

Vzrok za zbiranje podpisov je tudi v predlogu evropske direktive o podeljevanju koncesijskih pogodb, ki med drugim predvideva liberalizacijo oskrbe s pitno vodo.

Kot je pojasnila  sekretarka sindikata komunale, varovanja in poslovanja z nepremičninami, ki deluje pri Zvezi Svobodnih sindikatov Slovenije, Majda Marolt, so izkušnje držav, kjer se je to že zgodilo, slabe. Med drugim se je oskrba z vodo poslabšala, cene pa so se zvišale.

V okviru pobude so glede na podatke spletne strani www.right2water.eu doslej zbrali 1,13 milijona podpisov. Za zbiranje podpisov v Sloveniji je pooblaščen sindikat komunale, ki je po besedah Maroltove doslej zbral 4000 podpisov v fizični obliki ter dodatne prek spleta. Sindikat dodatne aktivnosti, da bi ustavili sprejemanje direktive, načrtuje za svetovni dan voda 22. marca.