Slovenija

Janša preverja težave na Dolenjskem in v Beli krajini

STA
12. 2. 2013, 18.16
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Predsednik vlade Janez Janša je dvodnevni delovni vladni obisk na Dolenjskem in v Beli krajini danes popoldne začel v novomeškem podjetju TPV, kjer se je srečal z njegovo upravo. Omenjeni obisk je bil priložnost, da si vlada ogleda proizvodnjo tega uspešnega podjetja in da se seznani z njegovimi težavami, je pojasnil državni sekretar Uroš Rožič.

Kot je sekretar ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo Rožič povedal za STA, se je predsednik vlade v podjetju TPV seznanil s težavi, ki jih ima navedeno podjetje zaradi krize in slovenskega gospodarskega okolja.

Gre za znatne težave, je ocenil in med temi opozoril na finančni krč ter visoko obremenitev gospodarstva. Na današnjem pogovoru so tudi izpostavili, da je sprejeta industrijska politika dobra podlaga za slovenski industrijski razvoj in tudi razvoj avtomobilske industrije, je še povedal Rožič.

Po besedah generalnega direktorja TPV Vladimirja Bahča pa ste se s premirjem pogovarjala o gospodarjenju, pri čemer je Janša poudaril, kako pomembno je gospodarstvo za razvoj Slovenije. Hkrati pa sta se pogovarjala o težavah pretežnega dela slovenskega gospodarstva in njegovi konkurenčnosti.

Dotaknila sta se tudi zagotavljanja finančnih virov za razvoj in naložbe, omenila pa sta še pomen ceste tretje razvojne osi za razvoj in gospodarstvo Dolenjske in Bele krajine ter strategijo slovenske industrijske politike.

Podjetje TPV, ki proizvaja avtomobilske dele in avtomobilske prikolice ter prodaja in servisira avtomobile, je lani preseglo svoje načrte, zaradi padca prodaje avtomobilov na evropskem trgu in splošne krize, pa je bil njegov promet v primerjavi s predlani za pet odstotkov manjši.

Kljub temu so tako obvladovali stroške, da bo njihov poslovni izid enak predlanskemu oz. približno 300.000 evrom, je Bahč še povedal za STA.