Slovenija

Danes še zadnja letošnja pustna rajanja

STA
12. 2. 2013, 04.28
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Pustni torek je še zadnji dan, ko pustne maske odganjajo zimo, kar pa jim v teh dneh glede na obilje snega bolj težko uspeva. Ne glede na to bodo danes šole in vrtce preplavile otroške maškare, sledila bodo popoldanska pustna rajanja. Pustovanje bodo ponekod sklenili že nocoj s sežigom pusta, drugje bodo to storili na pepelnično sredo.

Na Ptuju se bo danes zaključilo letošnje 35. Kurentovanje, ki je od 3. februarja potekalo pod sloganom Prebudi mistično v sebi. Pestro dogajanje bodo danes zaključili s pokopom pusta, princ karnevala, vitez dornavski Miroslav Slodnjak, pa bo oblast vrnil ptujskemu županu Štefanu Čelanu.

V Mariboru bo danes osrednji mestni pustni dogodek. Zveza prijateljev mladine organizira na Trgu Leona Štuklja že dopoldne pustno rajanje za male pustne šeme s čarovnikom Grego. Ob 16. uri pa se bo začela prava pustna zabava z glasbenim programom. Najizvirnejšim pustnim maskam bodo podelili nagrade, prav vse maske pa se bodo posladkale s pustnim krofom.

Tradicionalna pustna povorka bo danes potekala po ulicah Ormoža, pusti bodo popoldne rajali tudi v velenjski Rdeči dvorani med 17. in 19. uro, ko bodo najboljše maske tudi nagradili.

Novo mesto bo danes oklicano za "Noru mejstu". Nekaj pred 16. uro se bo na tamkajšnjem Glavnem trgu odvila pustna pogrebna povorka, ki jo bodo sestavljale izvirne maske, ki so jih izdelali novomeški alternativni umetniki, pihalna godba, praporščaki, mažoretke, kurenti in vse druge domače ter povabljene maske.

Za največje pustovanje v Posavju s fašjenkom poskrbijo v Dobovi. Potem ko so na pustno soboto že priredili pustovanje, bodo danes že zarana nastopili tradicionalni kosci in orači. Sledila bosta dobovska otroška pustna povorka ter otroško rajanje, v četrtek pa bodo pokojnega fašjenka oz. gotofka upepelili. V petek se bodo od tega še zadnjič poslovili, v soboto, 16. februarja, pa s 15. mednarodnim karnevalom fašjenk zaključili.

Na današnji pustni torek bo veselo pustovanje v Škofji Loki ob 16.30 uri, v Gorjah bo ob 14. uri tradicionalna vleka ploha, v Kranjski Gori pa bodo maškare vozile pustni veleslalom. V Kostanjevici na Krki bodo danes gonili medveda in orali ter sejali, na pepelnično sredo pa bodo Kostanjevičani kurenta pokopali in priredili veselo sedmino.

Tudi na Obali bodo pustovanje zaključili v sredo s pokopi pusta. Med odmevnejšimi je navadno simbolični sežig pusta na Belem Križu nad Portorožem, ki ga že 41. leto zapored organizirajo tamkajšnji prebivalci.