Slovenija

Janez Janša: Odločno proti levemu fašizmu

STA / A.M.
8. 2. 2013, 13.20
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Premier Janez Janša je preko videonagovora udeležencem Zbora za republiko poudaril, da je treba odločno nastopiti proti levemu fašizmu in grožnjam, nasilju ter kaosu, ki sta največja sovražnika svobode in pravičnosti.

"Ostanki preteklosti so se razraščali, uspevala sta laž in prevara. Večino prejšnje družbene lastnine so si prisvojili nekdanji nelegitimni upravljavci. Ko je gospodarska kriza začela omejevati, pa so silili državo v drastično zadolževanje, zato da je ta lahko dajala nov denar v državne banke, te pa so ga prek slabih kreditov prelile njim," je poudaril premier.

Janša je v videonagovoru udeležencem Zbora za republiko tudi dejal, da slovenski narod stoji in bo obstal. Zgodovina Slovencev se ne bo končala v Murglah, je poudaril. Premier je glede na trenutno politično krizo opozoril, da je rušiti lahko, graditi pa mnogo težje. Po Janševih besedah smo Slovenci po osamosvojitvi dokazali, da lahko v enakopravnih pogojih dosegamo enake in boljše rezultate. Za vse zamujene priložnosti v tem času pa smo bili krivi sami, je dejal. Kot je povzel, je danes večmilijardna bančna luknja največji ekonomski problem države. "Tisti, ki so jo povzročili, tisti so nam ukradli državo. In to želijo početi še naprej - za vsako ceno," je poudaril.

Ta "črna luknja" je pretežno sestavljena iz slabih kreditov kakšnih 16 povezanih družb oz. gospodarskih konglomeratov, pravi premier. Po njegovih besedah je oz. je bilo petnajst teh povezanih družb pred stečaji trdno v rokah "prepoznavnih oseb tranzicijske levice, večinoma neposredno v okrilju Foruma 21". Samo ena od njih je pripadala cerkvenemu holdingu.

Protivladna ofenziva je po Janševih besedah dobila "epske razsežnosti", ko je vlada lansko jesen predlagala zakon o slabi banki in za štirikrat podaljšala zastaralni rok pri kaznivih dejanjih, narejenih pri ustvarjanju bančne izgube. Kot drugi strateški razlog za protivladno ofenzivo pa je Janša ocenil ustanovitev Slovenskega državnega holdinga.

Kot je poudaril, izpeljava obeh projektov ob ugotavljanju odgovornosti za nastanek bančne luknje ter prekinitev finančnih kanalov, "ki iz državnih podjetij napajajo kapilare omrežja tranzicijskih stricev in botrov, pomeni še mnogo več - pomeni konec ropanja Slovencev, pomeni konec tranzicije, pomeni normalizacijo Slovenije, pomeni konec teh ozadij in manipulacij".

"Potem ko so porušili Pahorjevo in niso uspeli sestaviti svoje vlade, so bila pričakovanja stricev in tranzicijske levice nasploh, da mi ukrotimo krizo, ne da bi ob tem presekali kanale, preko katerih iz državnega premoženja, bank in podjetij odtekajo milijoni za vzdrževanje paradržave," je povedal Janša. Po njegovih besedah so v sprevrženi govorici temu dejali, da se koalicija in vlada ne bi smeli ukvarjati z ideologijo. "Mi naj bi bili torej nekakšni koristni bedaki," je dejal Janša, da ukrotimo krizo in plačamo na volitvah politično ceno, oni pa bi si medtem še okrepili prilive in monopole. "Želeli so vlado z zvezanimi rokami, kot je bila Pahorjeva," je poudaril.

"SDS temu triku ni nasedla. Zato danes rušijo vlado," je dejal Janša in dodal, da morajo odgovornost za "ponovno povsem nepotrebno poslabšanje v prihodnosti" prevzeti tisti, ki rušijo. "Star pregovor pravi, da je za luknjo v ladji in njeno potopitev dovolj en sam pijan mornar. Za izgradnjo ladje in njeno upravljanje pa je potrebno na stotine pridnih rok in veliko znanja," je dejal.

V luči dogodkov, ki lahko sledijo politični krizi, se po Janševem mnenju čez nekaj mesecev nihče več ne bo dobro spomnil ne motivov in ne povodov zanjo. Ostale bodo samo posledice in odgovornost za te posledice. "Ni vsak čas tak, da terja zborovanja, a danes tak čas je. Potisnili so nas vanj in nimamo druge izbire," je povedal.

Spomnil je tudi na začetek druge svetovne vojne pri nas, ko je po njegovih besedah komunistična partija preko osvobodilne fronte sprejela odlok, po katerem se vsak odpor proti okupatorju izven osvobodilne fronte kaznuje s smrtjo. "Podobnost ni samo slučajna. Gre za nadaljevanje iste politike in totalitarne ideologije, ki se očitno v določenih delih naše družbe prenaša iz roda v rod," meni.

Dodaja, da je to, kar "nam ponujajo, čisti levi fašizem". Poudaril je, da Slovenci tega "ne bomo nikoli sprejeli, ampak se mu uprli. Pomemben korak smo storili že danes," je izpostavil.

Janša se je dotaknil tudi protestov, ki so potekali po Sloveniji. "Napadene so bile prav tiste institucije, ki po definiciji zagotavljajo korektiv grobemu delovanju trga oz. pri nas tovarišijskega kapitalizma". Kot je dejal, so napade najbolj podpihovali mediji, "katerih program je do zadnje minute plačan s tovarišijskim kapitalom, večinoma tistim, ki manjka v državnih bankah".

Obenem se je zahvalil vsem zbranim na Kongresnem trgu in dodal, da "če kje, potem bi bil danes rad z vami na tem zgodovinskem mestu". Janša se namreč ni uspel pravočasno vrniti iz Bruslja, kjer potekajo pogovori o novi finančni perspektivi.

##IMAGE-20136##