Slovenija

Kaj prinaša Prešernov dan?

STA / A.M.
8. 2. 2013, 09.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Današnji Prešernov dan, ki je dela prost, bo letos zaznamovan s številnimi kulturnimi prireditvami pa tudi dogodki družbeno-politične narave.

Slovenski praznik kulture bo zjutraj uvedla slovesnost s polaganjem venca pred Prešernovim spomenikom v Ljubljani, osrednja prireditev ob državnem prazniku pa bo pred spomenikom velikega pesnika v Vrbi.              

Po slovesnosti na Prešernovem trgu s pričetkom ob 9.30, na kateri bo venec pred poetov spomenik položil predsednik republike Borut Pahor v spremstvu ministra za izobraževanje, znanost, kulturo in šport Žige Turka, bo minister pol ure pozneje v ljubljanski Operi sprejel Prešernove nagrajence, dobitnike najpomembnejših slovenskih nagrad v kulturi. Pahor pa se bo ob isti uri udeležil odprtja tradicionalnega Prešernovega semnja v Kranju.

Opoldne se bo na osrednjem ljubljanskem trgu začel tradicionalni recital Prešernovih verzov v interpretaciji članic in članov Združenja dramskih umetnikov Slovenije, v Kranju pa bo državni sekretar na ministrstvu za izobraževanje, znanost, kulturo in šport Aleksander Zorn položil venec na Prešernov grob. Osrednja slovesnost ob kulturnem prazniku, ki se je bo prav tako udeležil Zorn, pa se bo začela ob 13. uri v Prešernovem rojstnem kraju Vrbi.

Poleg številnih kulturnih prireditev bo današnji dan tudi v znamenju dogodkov družbeno-politične narave. Na Kongresnem trgu bo Zbor za republiko ob 11. uri pripravil shod. Ob 15. uri pa se bo na Kongresnem trgu začel Prešerni protestival, ki bo združil kulturnike in podpornike umetnosti. Ob isti uri se bo v Ljubljani in Kopru začela Tretja vseslovenska vstaja.

Po vsej Sloveniji, v tujini in zamejstvu prireditve ob kulturnem prazniku potekajo že od začetka februarja. Praznik obeležujejo z razstavami, slavnostnimi koncerti in drugimi dogodki.