Slovenija

Telekom bo za vmesne dividende namenil 24 milijonov evrov

STA / A.M.
7. 2. 2013, 10.20
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Nadzorni svet družbe je po sredini skupščini, na kateri so delničarji sprejeli sklep o izplačilu vmesnih dividend, že potrdil predlog uprave o izplačilu vmesnih dividend za leto 2012. Zanje bodo namenili 24,07 milijona evrov oziroma 3,70 evra bruto na delnico.

Ocenjeni čisti poslovni izid matične družbe za poslovno leto 2012 je dobrih 48 milijonov evrov, čisti poslovni izid skupine Telekom Slovenije pa dobrih 43 milijonov evrov, so danes sporočili iz največjega slovenskega telekomunikacijskega operaterja, ki je v večinski državni lasti.

"Številki potrjujeta, da se skupina uspešno spopada z izjemno neugodnimi gospodarskimi in finančnimi trendi ter z ostro konkurenco na IKT-trgu in tako še naprej ostaja ena najuspešnejših slovenskih poslovnih skupin doma in v regiji Jugovzhodne Evrope," pravijo v Telekomu.

V skladu s statutom družbe vmesne dividende ne smejo biti višje od polovice vrednosti predvidenega dobička po oblikovanju rezerv niti od polovice dobička preteklega leta. Vmesne dividende bodo izplačali delničarjem, ki bodo vpisani v delniško knjigo družbe na dan 8. februarja, in sicer v roku 30 dni od sprejema sklepa, to je 7. marca.

Na sredini skupščini so delničarji imenovali tudi nove člane nadzornega sveta, ki predstavljajo kapital. Člani nadzornega sveta so postali Adolf Zupan, Matjaž Janša, Bernarda Babič, Miha Klun, Borut Jamnik in Tomaž Berločnik. Njihov mandat se začne 27. aprila, ko preneha mandat dosedanjemu nadzornemu svetu.

Matjaž Janša in Miha Klun sta sicer nekaj ur po skupščini delničarjev podala odstopni izjavi z mesta člana nadzornega sveta. V obrazložitvi sta zapisala, da izglasovana sestava ne odraža potrebnega sorazmerja članov glede na lastništvo v družbi, saj ima največji lastnik - država, le manjšinski vpliv v nadzornem svetu.