Slovenija

Slovenci izgubili proti Bosni in Hercegovini

STA
6. 2. 2013, 20.02
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Slovenska nogometna reprezentanca je izgubila proti reprezentanci Bosne in Hercegovine in to s precej visokim izzidom. A vendarle je bilo pri naših fantih čutiti željo po zmagi in kasneje vsaj po zadetku.

Slovenska članska nogometna reprezentanca je na prijateljski tekmi v Stožicah izgubila proti Bosni in Hercegovini z 0:3 (0:2).

* Stadion Stožice, gledalcev 16.000 sodniki: Kralovec, Wilczek in Kordula (vsi Češka).
* Strelci: 0:1 Ibišević (33.), 0:2 Pjanić (41.), 0:3 Svraka (81.).
* Slovenija: S. Handanović, Šuler (od 46. Rajčević), Ilić, Cesar, Brečko, Jokić (od 86. Struna), Krhin (od 46. Bačinović), Cvijanović (od 46. Kurtić), Birsa (od 60. Lazarević), Kirm, Matavž (od 72. Berić).
* BiH: Begović (od 83. Avdukić), Spahić (od 59. Vršajević), Vranješ, Zukanović, Lulić, Medunjanin (od 62. Svraka), Zahirović, Pjanić, Stevanović (od 70. Višća), Ibišević (od 70. Ibričić), Džeko.
* Rumena kartona: Cesar; Vršajević.
* Rdeč karton: /.

Slovenija je svojo 186. mednarodno tekmo spet igrala pod vodstvom Srečka Katanca. Tvorec največjih slovenskih nogometnih reprezentančnih uspehov je s tekmo proti BiH tudi uradno začel svoj drugi mandat na selektorskem mestu naše izbrane vrste.

Znova pozitivno ozračje okrog reprezentance, ki se je malo skalilo pod vodstvom prejšnjega selektorja Slaviše Stojanovića, podpora slovenske javnosti in množičen obisk tudi navijačev izbrancev Safeta Sušića so v Stožicah kljub neprijaznemu, mrzlemu in s snegom bogatem vremenu (glede na vse je bila zelenica dobro pripravljena) poskrbeli za nogometni praznik, pa čeprav je šlo "zgolj"za prijateljski obračun.

Slovenski ljubitelji nogometa so nestrpno čakali, kako se bo obnesel nov sistem igre slovenske vrste z le tremi branilci, med katerimi je bil seveda tudi novi kapetan Boštjan Cesar, ki je kapetanski trak prevzel od Samirja Handanovića. Slovenska vrsta z novo postavitvijo rezultatsko nikakor ni dobro začela Katančevega šefovanja, favorizirani gosti so slovensko mrežo zatresli kar trikrat in tako slavili še na četrti medsebojni tekmi.

Ob takem porazu je težko govoriti o kakšnem pozitivnem aspektu igre domače vrste. A kar je bolj pomembno, slovenski nogometaši so pokazali borbenost, večjo mero poguma in imeli nekaj izvrstnih priložnosti, poraz pa tudi nikakor ni usoden. Morda pa se uresniči tisti Katančev scenarij - poraz na prvi tekmi in uvrstitev na SP 2014.

Slovenska obramba v prvem polčasu sicer pol ure ni dopustila gola in dovolila zgolj en strel na gol (Miralem Pjanić je v 12. minuti z volejem z roba kazenskega prostora namučil Handanovića), večinoma tudi blokirala poskuse gostov, a pri izbijanju domači branilci niso bili najbolj odločni.

Na drugi strani so v kar dinamični tekmi imeli domači tri lepe priložnosti. V 15. minuti je Bojan Jokić malce z leve strani meril točno v Asmirja Begovića, ki se je izkazal po strelu Valterja Birse dve minuti pozneje, ko se je slovenski reprezentant znašel sam pred njim. V 27. minuti je z 20 metrov nevarno sprožil še Tim Matavž, a bil le malce premalo natančen.

V 33. minuti pa nova zmeda v osrčju slovenske obrambe, Pjanićevo podajo je sprejel Vedad Ibišević in iz bližine zadel za 1:0. Osem minut pozneje so gosti podvojili prednost, ko so domači nogometaši povsem samega na robu kazenskega prostora pustili Pjanića, ta pa je natančno meril in zadel v levi spodnji kot.

Na začetku drugega polčasa sta imeli obe ekipi po nekaj priložnosti, a se izid ni spremenil. Oba selektorja sta tudi opravila nekaj menjav, v 66. minuti pa so gosti znova zatresli mrežo prek Ervina Zukanovića, a je bil slednji v prepovedanem položaju, tako da je ostalo pri 0:2.

V 71. minuti je Matavž s peto lepo oddal žogo proti Mišu Brečku, ki je imel odprt strel, a tega slabo izvedel, tako da prvega gola pod novim strokovnim vodstvom domači navijači še niso videli. Tako kot tudi ne v 80. minuti, ko je z glavo poskusil Robert Berić, a je Begović še enkrat več pokazal svojo zanesljivost. Zato pa je na drugi strani v 81. minuti Muamer Svraka še potrdil zmago BiH.