Slovenija

Kriminalisti ovadili župana občine v okolici Ljubljane

STA
25. 1. 2013, 11.34
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Kriminalisti Policijske uprave Ljubljana so zaradi suma storitve kaznivega dejanja zlorabe uradnega položaja ali pravic kazensko ovadili župana ene izmed občin v okolici Ljubljane.

Ovadba je povezana z gradnjo objektov v okviru javno-zasebnega partnerstva. Po neuradnih informacijah STA gre za župana Občine Dol pri Ljubljani Primoža Zupančiča. Iz Policijske uprave (PU) Ljubljana so danes sporočili, da so kriminalisti januarja letos kazensko ovadili župana ene izmed občin v okolici Ljubljane.

V predkazenskem postopku so ugotovili, da naj bi župan kot odgovorna oseba občine z zasebno družbo v obdobju med letoma 2008 in 2009 sklenil dve pogodbi v zvezi z gradnjo objektov v okviru javno-zasebnega partnerstva v nasprotju z določili, ki urejajo financiranje in uporabo finančnih sredstev občine ter razpolaganje s stvarnim premoženjem občine. S tem naj bi bila občina oškodovana za prek 800.000 evrov, so zapisali na PU Ljubljana.

Po neuradnih informacijah je policija ovadila župana Občine Dol pri Ljubljani Primoža Zupančiča, ki občino vodi od leta 2003, ovadba pa naj bi bila povezana z gradnjo tamkajšnjega vrtca.

Na nepravilnosti pri projektu izgradnje vrtca je sicer že maja lani opozorilo računsko sodišče, ki je občini Dol pri Ljubljani zaradi dela poslovanja, ki se nanaša na ustanovitev stavbnih pravic do 30. septembra 2010, izrekla negativno mnenje. Ugotovilo je, da občina pri izvedbi projekta, pri katerem je ustanovila stavbno pravico, ni izpeljala postopka gradnje in opreme vrtca v skladu z zakonom o javnem naročanju.

Občina pri izvedbi projekta tudi ni ravnala učinkovito, saj se ni ukvarjala z dolgoročnim načrtovanjem, prav tako bi morala po ugotovitvah računskega sodišča analizirati različne možnosti financiranja investicije. Občina je pripravila odzivno poročilo, v katerem je po navedbah računskega sodišča iz oktobra lani izkazala delno zadovoljive ukrepe za odpravo nesmotrnosti pri poslovanju.