Slovenija

SDS bi volilo le 9,2 odstotka vprašanih

STA
13. 1. 2013, 10.40
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Anketa, ki jo je po objavi poročila Komisije za preprečevanje korupcije o nadzoru nad premoženjem predsednikov parlamentarnih strank opravila agencija Mediana, je pokazala, da bi SDS podprlo 9,2 odstotka vprašanih, PS pa 3,4 odstotka. Najbolje bi se na morebitnih volitvah sicer odrezala SD, ki bi jo podprlo 14,2 odstotka vprašanih.

Po anketi bi DL podprlo 7,8 odstotka, SLS 4,1 odstotka, NSi pa štiri odstotke vprašanih. DeSUS bi podprlo 2,2 odstotka, SNS pa 1,5 odstotka vprašanih. Ostale stranke bi dobile manj kot odstotek glasov. 28,5 odstotka jih na vprašanje o tem, koga bi volili, ni želelo odgovoriti.

Anketo je agencija objavila na svoji spletni strani, opravila pa jo je med 8. in 11. januarjem. V njej je sodelovalo 691 oseb.

Protikorupcijska komisija je sicer 8. januarja objavila poročilo o nadzoru premoženja predsednikov parlamentarnih strank. Iz poročila izhaja, da sta predsednika SDS Janez Janša in Pozitivne Slovenije Zoran Janković (slednji je svojo funkcijo v stranki v soboto zamrznil) kršila protikorupcijsko zakonodajo.

Janković ni prijavil za najmanj 2,4 milijona evrov premoženja. Prav tako je del finančnih prilivov (208.000 evrov) prispel na Jankovićev osebni bančni račun iz naslova verižnih transakcij, ki so se začele v podjetju Grep, ki posluje z Mestno občino Ljubljana. Janša pa po ugotovitvah komisije prav tako ni pravočasno poročal o spremembah svojega premoženja. Poleg tega naj bi se mu premoženje nepojasnjeno povečalo za 210.000 evrov.