Slovenija

Janša je spravil Van Rompuya v zadrego

STA
13. 1. 2013, 09.49
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Spletni portal EurActiv poroča, da je slovenski premier Janez Janša, ki se je znašel pod pritiski, naj odstopi zaradi navedb o kršenju pravil glede razkritja podatkov o premoženju, predsednika EU Hermana Van Rompuya spravil v zadrego z objavo izjave, da je evropski voditelj Janši izrazil osebno podporo.

Iz kabineta premiera Janše so v četrtek sporočili, da ga je Van Rompuy poklical po telefonu in mu izrazil osebno podporo ob zadnjih političnih dogajanjih v Sloveniji.

V Van Rompuyevi tiskovni službi so v četrtek zgolj potrdili, da je telefonski pogovor potekal, interpretacije pa prepustili "tistim, ki jih dajejo". To je sprožilo različna tolmačenja, tudi javni vprašanji evropskih poslancev Iva Vajgla in Jelka Kacina Van Rompuyu, ali je obveščen o zadnjih dogodkih v povezavi z objavo poročila komisije za preprečevanje korupcije.

V Van Rompuyevi tiskovni službi so izjavo nato dopolnili in pojasnili, da je pogovor potekal v okviru niza telefonskih pogovorov na temo naslednika Jeana-Clauda Junckerja na čelu evroskupine. Ob tem so zatrdili, da "predsednik Evropskega sveta ne želi komentirati ali se vpletati v slovensko domačo politiko".

Kot navaja EurActiv, ki dodaja tudi spletno povezavo na dotično sporočilo za javnost iz kabineta predsednika vlade, je Janšev kabinet v sporočilu pogovor prikazal kot izraz podpore slovenskemu voditelju.

"Na vprašanje, ali ne bi moralo biti takšno sporočilo, kot je bilo objavljeno na slovenski spletni strani, dvostransko usklajeno, Van Rompuyev tiskovni predstavnik ni želel dajati dodatnih komentarjev," še piše.

"Van Rompuyevo osebje je bilo presenečeno nad slovensko izjavo, za katero je izvedelo v četrtek zvečer, ko so slovenski novinarji klicali za potrditev," še piše EurActiv, ki se sklicuje na svoje neimenovane vire.

Ob koncu dodaja, da je protikorupcijska komisija nerazkritja premoženja obtožila tudi vodjo opozicijske Pozitivne Slovenije Zorana Jankovića.

EurActiv je bruseljski spletni portal, ki se ukvarja s temami, povezanimi z Evropo.