Slovenija

Jankoviću zamrznili status

STA
12. 1. 2013, 15.47
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Kongres PS je sprejel predlog Zorana Jankovića, da še letos izpeljejo volilni kongres in da se mu do takrat zamrzne status predsednika stranke. O začasnem vodstvu stranke do volilnega kongresa pa bo odločal svet stranke. Janković se, kot pravi, s tem ne umika iz politike, sploh pa ne iz stranke, ki je po njegovih besedah najboljša.

Kot pravi Janković, se bo do volilnega kongresa odločil, ali bo takrat znova kandidiral. Upa, da bo imel do takrat možnost pred pristojnimi organi razčistiti situacijo glede poročila protikorupcijske komisije, v katerem ugotavljajo njegovo kršitev zakonodaje.

Janković je dejal, da s svojo odločitvijo ponuja možnost vsem, ki so v koaliciji in opoziciji, da lahko razmislijo o novi koaliciji ali o tehničnem mandatarju. Ob tem je zatrdil, da ne kandidira za tehničnega mandatarja ter da ne bo sodeloval pri oblikovanju nove koalicije in pogajanjih glede morebitnega tehničnega mandatarja. Sicer je prepričan, da bi bila ekipa, ki bi jo vodil kot predsednik vlade, v času krize rešitev za državo, a to lahko po njegovih besedah "dobijo samo na volitvah".

Kot je pojasnil Janković, sicer tudi ljubljanski župan, so mu v zadnjih dneh mnogi pisali, da bi v imenu visokih moralnih standardov moral odstopiti. Kot pravi, se s tem strinja, vendar to, če odstopi, po drugi strani pomeni, da prizna krivdo. In ponovno poudarja, da on ni kriv, da ni "ne koruptiven in ne lopov" in da mu očitajo samo, da ni prijavil spremembe premoženja.

Janković je tako, kot pravi, v zadnjih dneh iskal način, kako lahko s svojo ekipo ostane na politični sceni. Situacija v zadnjih dneh je po njegovih besedah tragikomična, saj kot največji nasprotnik politike premiera in predsednika SDS Janeza Janše zadnje dni z njim sedi v istem čolnu.

Glede temeljne programske listine, ki jo je kongres sprejel danes, Janković pravi, da gre za najboljši dokument v tej državi, ki je osnova za razvoj celotne države. Janković se strinja, da se je treba truditi, da se realizira čim več stvari iz omenjenega dokumenta, ne glede na to, da je stranka v opoziciji.

V razpravi o temeljni listini so sicer člani PS, med njimi tudi nekateri strankini poslanci, podprli zapisane programske usmeritve in tudi predsednika stranke, ki je po njihovem mnenju vreden zaupanja. Nekateri pa so izrazili tudi kritiko aktualni vladi.

Poslanka Tamara Vonta je bila tako, denimo, kritična predvsem do "superministrstva", ki je pristojno za izobraževanje, znanost, kulturo in šport. Po njenem mnenju na njem delajo nesposobni ljudje. Poslanec Roman Jakič je opozoril na po njegovi oceni slabo vodenje zunanje in notranje politike, poslanka Lejla Hercegovac pa je izrazila nezadovoljstvo z delom vlade na področju zdravstva.

Kongres je sprejel tudi nekatere spremembe strankinega statuta. Med drugim so razširili zapis o poslanstvu stranke, ki tako po novem določa, da je poslanstvo PS svobodna, demokratična, pravna, socialna, solidarna in gospodarsko uspešna Slovenija. Med organi stranke pa bodo po novem tudi programska konferenca in programski odbori. Spremenili so tudi sestavo sveta stranke. Koordinatorje, ki so bili v svetu doslej, bodo nadomestili predsedniki programskih in regijskih odborov ter predstavnika podmladka stranke in seniorske organizacije, ki so jo sicer ustanovili danes pred kongresom. Svet sicer sestavljajo tudi člani izvršnega odbora stranke, poslanci, člani vlade in 20 voljenih članov.

Na kongresu so predstavili tudi delovanje stranke na lokalnem nivoju in ustvarjanje lokalnih odborov. V letu 2014 si želijo imeti župane iz Pozitivne Slovenije v vsaj 50 občinah, v vsaj 50 občinah pa želijo imeti tudi vsaj 50 odstotkov svetnikov iz svoje stranke.