Slovenija

Uradnega dela protesta v Ljubljani konec, velika večina protestnikov že odšla

STA
11. 1. 2013, 21.47
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Na tako imenovani drugi vseslovenski ljudski vstaji na Trgu republike nekaj protestnikov še vztraja, večina pa jih je proteste že zapustila. Zvrstili so se tudi vsi predvideni govori, v katerih so posamezniki med drugim pozivali k odstopu politične elite in kritično nastopili do varčevalnih ukrepov.

V Ljubljani se je tokrat ponovno zbralo več tisoč ljudi, po ocenah policije več kot 8000. Med njimi so bili tako študentje kot upokojenci, prišle so tudi družine z otroki.

Protesti so sicer potekali večinoma mirno. Počilo je nekaj petard, policija pa je skupini protestnikov preprečila prehod preko ograje. Po navedbah policije je skupina protestnikov proti policistom metala tudi palice in pločevinke. Policisti so prijeli dve osebi, ki sta imeli pri sebi noža na preklop, je policija sporočila na družbenem omrežju Twitter.

V okviru Protestivala so na Trgu republike postavili tudi improviziran oder, kjer se vrstijo nagovori in nastopi slovenskih glasbenikov.

Spregovorili so tudi podporniki dogodka, predstavniki Društva slovenskih pisateljev (DSP) in Združenja KOKS.

Igor Koršič iz KOKS je tako med drugim pozval politiko, naj da "kremplje stran od pravice referenduma, univerz, šol, bank, policije, tožilstva, sodišč, parlamenta in Trga republike. Izpostavil je, da so policija, oklepniki in helikopterji last ljudstva in naj jih ne uporabljajo proti njim". Strnil je zahteve, ki so jih na Facebooku zapisali tudi organizatorji današnjih protestov, da zahtevajo začasno, prehodno vlado do predčasnih volitev.

Veno Taufer iz DSP pa je poudaril, da ni potrebe po novi ustavi ali drugi republiki.

Spregovorila je tudi predsednica Zveze društev upokojencev Slovenije Mateja Kožuh Novak, ki je predsednika DZ Gregorja Viranta pozvala, naj počisti parlament. Izpostavila je tudi zahtevo, naj se pregleda, kako je tekla privatizacija, in naj odgovorni za morebitne nepravilnosti odgovarjajo s svojim premoženjem.

Pesnik Boris A. Novak je izrazil podporo policistom in njihovi stavki, pisatelj Lenart Zajc pa se je zavzel za padec vlade, čemur so s skandiranjem pritrdili tudi protestniki.

Spregovorile so tudi predstavnice vzgojiteljic oziroma Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije, ki so bile kritične predvsem do ministra za izobraževanje Žige Turka in državne sekretarke Mojce Škrinjar.

Slišati pa je bilo tudi kritike na račun ministra za notranje zadeve Vinka Gorenaka. Protestniki so ga izžvižgali, ker je policija začela postopke zoper domnevne organizatorje prejšnjih neprijavljenih protestov. Da so dobili obvestilo o prekršku, so danes sporočili iz Stranke za trajnostni razvoj Slovenije - TRS ter novinar, urednik Novomeškega čuvarja Uroš Lubej. Po poročanju spletnih portalov naj bi enaka obvestila dobili tudi v Združenju Sever in Zvezi veteranov vojne za Slovenijo.

Protestniki so tako tudi danes s transparenti in vzkliki sporočali, da so vsi organizatorji protestov.

Lubej je sicer v nagovoru napovedal nadaljevanje protestov za neposredno demokracijo. Pozval je k odstopu levih in desnih, vlade in parlamenta in k takojšnjemu prenehanju varčevalne politike.

Nastopili so tudi ženski pevski zbor Kombinat, Jani Kovačič, Hamo, Jure Ivanušič, Ana Pupedan in Zmelkoow. Program so organizirali v okviru Protestivala, ki je potekal hkrati z "vstajo" in so ga zaznamovali v zombije oblečeni protestniki.

Nasprotno je večina vsak pok obsodila z žvižgi in pozvala k mirnim protestom. Del protestnikov je izvedel tudi skupinsko meditacijo.

Protestniki so s transparenti, vzkliki in žvižganjem zahtevali odstop vlade pa tudi odhod premiera in predsednika SDS Janeza Janše ter ljubljanskega župana in prvaka PS Zorana Jankovića iz politike. Tako njima kot drugim politikom pa so posredovali že znano sporočilo "gotovi ste".

Protestniki namreč, kot so poudarili, ne diskriminirajo med politiki in strankami, želijo pa, da se oblast vrne ljudstvu. Kot so navajali na transparentih, si želijo demokratične in pravne države, ne pa republike kanglerjev in opozarjajo, da sta tako leva kot desna politična elita siti, ljudje pa lačni. Kapitalizem po mnenju nekaterih ne deluje.

Organizatorji so že pred protesti na družbenem omrežju Facebook objavili manifest, v katerem zahtevajo takojšen odstop trenutne vlade ter imenovanje prehodne vlade, na čelu katere bi bila oseba z nesporno moralno integriteto. V šestih mesecih od imenovanja prehodne vlade bi razpisali predčasne volitve, medtem pa bi prehodna vlada sprožila državljansko razpravo o potrebnih spremembah pravnega in ekonomskega reda ter še nekatere druge spremembe.