Slovenija

Policija na protestih v Ljubljani prijela dve osebi

STA
11. 1. 2013, 20.36
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Policisti so na protestu v Ljubljani prijeli dve osebi, ki sta imeli pri sebi noža na preklop, je policija sporočila na družbenem omrežju Twitter. Po njihovih ocenah sicer na Trgu republike vztraja še okoli 2000 protestnikov.

Potem ko so večkrat počile močne petarde, je policija ob stolpnici TR3 ustavila in pregledala tudi skupino štirih protestnikov. Vse so policisti po podrobnem pregledu izpustili. Eden od njih je za STA pojasnil, da so jih policisti pregledali, ker so posumili, da so oni metali pirotehnična sredstva. To je tudi za STA zanikal, obenem pa poudaril, da na nek način razume policiste, saj morajo skrbeti za varnost. Postopek je bil v splošnem korekten, le nekaj policistov se je na njihova vprašanja odzivalo nekoliko osorno, je še povedal prijeti protestnik.

V Ljubljani se je tokrat ponovno zbralo več tisoč ljudi, po ocenah policije več kot 8000. Med njimi so bili tako študentje kot upokojenci, prišle so tudi družine z otroki. ti so večinoma proteste že zapustili.

V okviru Protestivala so na Trgu republike postavili tudi improviziran oder, kjer se vrstijo nagovori in nastopi slovenskih glasbenikov.

Protesti sicer potekajo večinoma mirno. Počilo je nekaj petard, policija pa je skupini protestnikov preprečila prehod preko ograje. Po navedbah policije je skupina protestnikov proti policistom metala tudi palice in pločevinke.

Nasprotno je večina vsak pok obsodila z žvižgi in pozvala k mirnim protestom. Del protestnikom je izvedel tudi skupinsko meditacijo.

Protestniki s transparenti, vzkliki in žvižganjem zahtevajo odstop vlade pa tudi odhod premiera in predsednika SDS Janeza Janše ter ljubljanskega župana in prvaka PS Zorana Jankovića iz politike. Tako njima kot drugim politikom pa sporočajo že znano sporočilo "gotovi ste".

Protestniki namreč, kot vzklikajo, ne diskriminirajo med politiki in strankami, želijo pa, da se oblast vrne ljudstvu. Kot navajajo na transparentih, si želijo demokratične in pravne države, ne pa republike kanglerjev in opozarjajo, da sta tako leva kot desna politična elita siti, ljudje pa lačni. Kapitalizem po mnenju nekaterih ne deluje.