Slovenija

Policija poziva protestnike naj upoštevajo njihova navodila

STA
11. 1. 2013, 19.57
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Policija je na družbenem omrežju Twitter zapisala, da so skupini protestnikov preprečili prehod preko ograje. Nekateri posamezniki z nekaterimi vzkliki in laserji provocirajo tudi policiste, ki so zavarovali poslopje parlamenta. Na drugi strani večina protestnikov poziva k mirnim protestom.

Na tako imenovani drugi vseslovenski ljudski vstaji v Ljubljani se je tokrat ponovno zbralo več tisoč ljudi, po ocenah policije več kot 8000. Protestniki s transparenti, vzkliki in žvižganjem zahtevajo odstop politične elite.

Protesti sicer potekajo mirno ob petju predvsem slovenskih pesmi, je pa med protestniki nekaj posameznikov, ki skušajo provocirati policiste, mednje so vrgli tudi močno petardo, tako imenovani topovski udar. Po navedbah policije skupina protestnikov proti policistom meče palice in pločevinke.

Protestniki s transparenti, vzkliki in žvižganjem zahtevajo odstop vlade pa tudi odhod premiera in predsednika SDS Janeza Janše ter ljubljanskega župana in prvaka PS Zorana Jankovića iz politike. Tako njima kot drugim politikom pa sporočajo že znano sporočilo "gotovi ste".

Protestniki namreč, kot vzklikajo, ne diskriminirajo med politiki in strankami, želijo pa, da se oblast vrne ljudstvu. Kot navajajo na transparentih, si želijo demokratične in pravne države, ne pa republike kanglerjev in opozarjajo, da sta tako leva kot desna politična elita siti, ljudje pa lačni. Kapitalizem po mnenju nekaterih ne deluje.

Hkrati s tako imenovano drugo vseslovensko vstajo poteka tudi Protestival, ki ga zaznamujejo v zombije oblečeni privrženci kulture, ki vseskozi pojejo in recitirajo ter bobnajo po sodih in igrajo na kitaro. Zavzemajo se predvsem za spodobno Slovenijo.