Slovenija

Umrla je Maruša Krese

STA / S.R.
8. 1. 2013, 12.26
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

V 66. letu starosti je v Ljubljani umrla pesnica, pisateljica, novinarka, psihoterapevtka in humanitarna delavka Maruša Krese, poročajo spletni portali.

Letos je pri založbi Goga izšel njen romaneskni prvenec Da me je strah?, v katerem je na podlagi družinske zgodbe tematizirala viharni vojni in povojni čas v nekdanji Jugoslaviji.

Maruša Krese se je šele nedavno vrnila v Slovenijo, pred tem je vrsto let živela v Berlinu in Gradcu. Veljala je za žensko nemirnega duha, ves čas je bila na poti ter kot humanitarna delavka in novinarka obiskovala vojna območja. S sestro, fotografinjo Meto Krese, je bila še posebej dejavna v obleganem Sarajevu.

Svoje izkušnje je Maruša Krese opisala v knjigi kratkih zgodb Vse moje vojne, ki ji je sledila s fabulo nagrajena kratkoprozna zbirka Vsi moji Božiči. Knjigi sta izšli pri Mladinski knjigi. Prej so njena dela izhajala pri nemških založbah, pesniške zbirke, izdane v slovenskem jeziku, pa so izšle pri avstrijski založbi Drava.

Maruša Krese je svoje prispevke objavljala v revijah in časopisih Die Zeit, Berliner Zeitung, TAZ, Lettre International, Manuskripte in drugod, napisala je tudi okoli deset radijskih iger in ustvarila vrsto dokumentarno-umetniških oddaj za nemški in avstrijski radio.

Za humanitarno delovanje in posredništvo med vojno v Bosni in Hercegovini jo je nemški predsednik nagradil z zlatim križcem, avtorice evropskega projekta Ženske z vizijo pa so jo uvrstile med 100 najvplivnejših žensk v Evropi.

Zadnji pogovor z Marušo Krese bo v sredo objavljen v časopisu Pogledi.