Slovenija

V Mariboru gorele metle in letela jajca

STA / S.R.
7. 1. 2013, 19.11
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Udeleženci današnje 5. Mariborske vstaje so se nekaj po 18. uri počasi začeli razhajati. Trenutno jih pred stavbo Mestne občine Maribor (MOM) vztraja le še nekaj sto.

V okno občinske stavbe je priletelo nekaj jajc, na pločniku pred njo je zagorelo nekaj transparentov in metel, sicer pa je shod potekal mirno.

Protestni shod se je začel ob 16.30 in okoli 17. ure je bilo pred sedežem občine po ocenah policije zbranih okoli 2000 protestnikov. Okoli 18.30 jih je bilo po navedbah policije le še kakih 400.

Shod je potekal pod geslom "Pometimo jih vun!", s čimer so protestniki po odstopu župana Franca Kanglerja zahtevali še odstop mestnih svetnikov. Veliko je bilo tudi gesel proti državni politiki.

K protestu je ponovno pozvala Facebook skupina "Franc Kangler naj odstopi kot župan Maribora". Tokrat ni bilo pohodov in govorov, ampak so protestniki samo stali pred občinsko stavbo, žvižgali, trobili in vzklikali gesla kot "Mi smo Maribor" in "Lopovi". V skladu z navodilom anonimnih organizatorjev so številni prinesli metle in z njimi pometali pred stavbo občine.

Policija je zaprla dostop do vhoda občinske stavbe. Zaradi kršitev pa je pridržala dve osebi.