Slovenija

Pahor se je srečal s predstavniki Srbske pravoslavne cerkve v Sloveniji

STA
6. 1. 2013, 19.05
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

V prizadevanjih za ohranitev dobrih odnosov z vsemi visokimi verskimi dostojanstveniki v Sloveniji je danes predsednik republike Borut Pahor na predvečer pravoslavnega božiča obiskal cerkev Svetega Cirila in Metoda v Ljubljani in se tam sestal s predstavniki Srbske pravoslavne cerkve v Sloveniji.

Pahor je po srečanju v izjavi za novinarje poudaril, da je po slovenski ustavi država ločena od verskih skupnosti, kljub temu in prav zaradi tega pa meni, da si velja prizadevati za dobre in urejene odnose tako med institucijami kot osebno med ljudmi.

Dejal je, da bo z vsemi visokimi verskimi dostojanstveniki v Sloveniji poskušal ohranjati dobre in prijazne odnose, zato da bi se krepilo zaupanje in da bi se morebitni problemi odkrito in čim bolj uspešno reševali.

Napovedal je, da bo ob podobnih priložnostih obiskal tudi vse druge verske skupnosti, tako kot bo v svojem mandatu obiskal mnogo drugih nevladnih organizacij, ki pomembno vplivajo na življenje, počutje in odnos ljudi do problemov, s katerimi se soočamo.

"Kot sem povedal mojim sogovornikom, si želim, da bi skupaj razumeli Slovenijo kot domovino, v kateri imamo različne identitete, ampak je to naša domovina, ki se sooča danes z velikimi problemi in če bomo skupaj, ne glede na razlike med nami, uspeli krepiti tisto, kar nam je skupno, bomo te probleme tudi premagali," je dejal Pahor.

Veselje ob predsednikovem obisku na predvečer pravoslavnega božiča je v izjavi za novinarje v imenu Srbske pravoslavne cerkve Svetega Cirila in Metoda v Ljubljani izrazil tudi duhovnik Dejan Mandić. Tudi on je dejal, da spada obisk v okvir prizadevanj za dobre odnose med Srbsko pravoslavno cerkvijo v Sloveniji in Republiko Slovenijo kot institucijo ter tudi v okvir prizadevanj za dobre medosebne odnose.