Slovenija

Protestniki po državi se počasi razhajajo, v prestolnici še vztrajajo

STA
21. 12. 2012, 19.42
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Po nekajurnih protestnih shodih v več krajih po državi se protestniki počasi razhajajo, medtem ko v prestolnici še vedno vztrajajo na Trgu republike.

Tako se je mirno razšlo okoli tisoč protestnikov v Mariboru, shodi pa se končujejo tudi na Ptuju, v Murski Soboti, Slovenski Bistrici, Postojni, Lendavi, Ajdovščini in Mirni Peči, navaja policija.

Na Trgu Leona Štuklja v Mariboru so protestniki na tako imenovani prvi vseslovenski ljudski vstaji izrazili svoje nezadovoljstvo nad lokalno in državno oblastjo. Na odru so se izmenjali govorniki in glasbeniki, skupaj pa so pozivali k odstopu mestnih oblasti.

Tudi na Ptuju so se protestniki po uri in pol mirnega vztrajanja na snegu in mrazu pred praznično okrašeno mestno hišo počasi začeli razhajati, mirni protesti pa so se po navedbah policije končali tudi v Slovenski Bistrici, Postojni, Lendavi, Ajdovščini in v Mirni Peči. Za zdaj tako protesti potekajo le v prestolnici.

Okoli 250 protestnikov se je popoldne zbralo tudi na Trgu zmage v Murski Soboti, čeprav demonstracije niso bile napovedane niti na družbenih omrežjih niti se ni o njih govorilo. Protest je minil povsem mirno, po dveh urah pa se je množica mirno razšla.

Četrta goriška vstaja pod geslom Gorica protestira je prav tako minila mirno. Protestniki so s seboj nosili transparente, s katerimi so opozarjali predvsem na nepotreben stečaj Mipa in stečajni postopek, ki po štirih letih še vedno ni končan, tudi tokrat pa je bil protest namenjen pozivom k odstopu političnih elit, ne pa tudi proti občinski oblasti.

Novogoriški protestniki so ponovno pozivali, da je treba zapisati zahteve, ki jih želijo uresničiti s protesti. Zato se bodo tudi to soboto zbrali v dvorani mestne občine, kjer bo lahko vsakdo povedal svoje mnenje in zahteve, ki jih bodo skupno oblikovali in zapisali. "Tako se ustvarja nekakšna civilna pobuda, ki lahko v prihodnje pripelje do sprememb v državi," je povedal eden od organizatorjev protestov.