Slovenija

V Ljubljani se začenja protestni shod proti politični eliti

STA / S.R.
21. 12. 2012, 15.17
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

V Ljubljani se je ob 15. uri pričela tako imenovana prva vseslovenska ljudska vstaja. Na Kongresnem trgu in na Trgu republike se počasi zbirajo protestniki, ki jih je skupaj na obeh prizoriščih okoli 300.

Po pričakovanjih se bodo v nadaljevanju vsi zbrali pred poslopjem DZ. Na Trgu republike so tudi že prvi transparenti, s katerimi protestniki med drugim politikom sporočajo, da so jih oni izvolili in jim bodo tudi sodili. Med transparenti so že klasični "Gotovi so" ter "Vlada dol, ljudstvo gor". Na Kongresnem trgu pa so se na transparentih med drugim znašle fotografije premiera Janeza Janše, ljubljanskega župana Zorana Jankovića in Hilde Tovšak.

Območje okoli poslopja DZ je zavarovala policija, zaščitno ograjo so postavili okoli 30 metrov od stavbe. Policija voznike obvešča, da je zaradi pričakovanih shodov zaprta Šubičeva cesta med Slovensko cesto in Prešernovo ulico.

Udeležbo na protestnem shodu v Ljubljani je na spletu potrdilo več kot 11.000 ljudi. Protesti bodo, kot je zapisano na spletu, potekali pod skupnim geslom "Zahtevamo odstop politične elite". "Ne gre ne za leve, ne za desne, ampak le za Slovenijo, ki je trajna last državljanov te države," so še zapisali. Protesti ne bodo imeli nobenih uradnih govornikov niti nobenega uradnega programa.

Avtorji dogodka na Facebooku predvidevajo, da se bodo med protesti verjetno pojavili nekateri, ki bodo začeli razbijati in metati različne predmete. Kot poudarjajo, ti ljudje nikakor ne zastopajo interesov protestnikov, saj uničujejo skupno premoženje. Demonstracije naj bodo glasne, a mirne, poudarjajo, saj ne podpirajo nasilja, so še zapisali.

Ministra za notranje zadeve in za pravosodje Vinko Gorenak in Senko Pličanič sta sicer v četrtek pozvala organizatorje za danes napovedanega shoda, naj izpolnijo zakonske obveznosti in proteste napovejo. Hkrati sta posvarila, da bodo organizatorji lahko tudi odškodninsko odgovorni.

Protesti so za danes med drugim napovedani tudi v Mariboru, Novi Gorici in na Ptuju.