Slovenija

Od danes mogoče kupiti pirotehnične izdelke

STA / S.R.
19. 12. 2012, 07.56
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Danes se začenja pirotehnična sezona oz. čas, v katerem je dovoljeno prodajati pirotehnične izdelke kategorije ena, katerih glavni učinek je pok.

Petarde so sicer prepovedane, nekatere vrste izdelkov pa bodo lahko kupili le polnoletni. Uporaba pirotehničnih sredstev pa še ni dovoljena. Z njo bo treba počakati do 26. decembra.

Pirotehnične izdelke kategorije 1 ni dovoljeno prodajati mlajšim od 14 let, izdelke kategorije 2 pa mlajšim od 16 let. Mlajši lahko te izdelke uporabljajo le pod nadzorom staršev oz. skrbnikov. Tiste pirotehnične izdelke kategorije 3, ki so dovoljeni za nabavo in uporabo posameznikom, pa lahko kupijo in uporabljajo le polnoletni.

Vsak pirotehnični izdelek mora biti označen v slovenskem jeziku in mora vsebovati navodila za varno uporabo. Pomembno je, da so pirotehnični izdelki kupljeni pri pooblaščenih trgovcih, ki so strokovno usposobljeni za tovrstno prodajo in kupcu lahko svetujejo.

Policisti tudi opozarjajo, da je prepovedana predelava, uporaba v drugih predmetih, lastna izdelava ter preprodaja pirotehničnih izdelkov. Ugotavljajo namreč, da je največ poškodb ravno pri prepovedani uporabi izdelkov in uporabi pirotehničnih izdelkov, ki niso bili kupljeni v prodajalnah z dovoljenjem pristojnega organa.

Za navedene kršitve posameznika je predvidena globa od 400 do 1200 evrov.

Nepremišljena, neprevidna ali objestna uporaba pirotehničnih izdelkov pogosto povzroči telesne poškodbe, kot so opekline, raztrganine rok in poškodbe oči. Moti tudi živali, ki ob pokanju preživljajo hud stres. Ti izdelki pa tudi onesnažujejo okolje ter povzročajo materialno škodo.

Pirotehniko, ki povzroča hrup, je zato prepovedano uporabljati v strnjenih stanovanjskih naseljih, zgradbah in vseh zaprtih prostorih, v bližini bolnišnic, v prevoznih sredstvih za potniški promet in na površinah, na katerih potekajo javni shodi in javne prireditve.

Uporaba pirotehničnih sredstev tudi ni dovoljena v Triglavskem narodnem parku in je prepovedana celo z zakonom. Triglavski narodni park ob podpori Planinske zveze Slovenije in CIPRE Slovenija - društva za varstvo Alp pripravil akcijo Pirotehnika v Triglavskem narodnem parku - NE! V okviru akcije so razpisali otroški likovni natečaj.

Že vrsto let policija izvaja preventivni projekt pod sloganom Bodi zvezda 12, ne meči petard!, pri katerem bosta tudi letos sodelovala ministrstvo za izobraževanje, znanost, kulturo in šport ter inštitut za varovanje zdravja.