Slovenija

Med pridržanimi zaradi nasilja na protestih tudi štirje vojaki

STA
17. 12. 2012, 18.57
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Minister za obrambo Aleš Hojs je v državnem zboru potrdil, da so bili v nedavnih demonstracijah zaradi nasilja pridržani štirje pripadniki Slovenske vojske (SV). Po znanih podatkih so vsi delovali samostojno in niso pripadniki ekstremnih skupin, je poudaril. Proti vsem so sicer v SV uvedli disciplinske postopke.

Po znanih podatkih so vsi delovali samostojno in niso pripadniki ekstremnih skupin, je poudaril. Proti vsem so sicer v SV uvedli disciplinske postopke. Poslanec Pozitivne Slovenije Jerko Čehovin je namreč ministra Hojsa vprašal, ali so bili pripadniki SV, ki so bili v nedavnih demonstracijah pridržani, zgolj posamezniki, ki so se udeležili demonstracij, ali pa so bili del organiziranih skupin, ki so na demonstracijah povzročili nasilne nerede.

Hojs je potrdil, da so bili pridržani štirje vojaki, in sicer trije v Mariboru in eden v Ljubljani. Nihče med njimi ni bil kazensko ovaden, vsem pa so bile izrečene globe za prekrške zoper javni red in mir. Po ministrovih besedah omenjeni vojaki prihajajo z različnih delov Slovenije, so pripadniki različnih enot SV, protestov pa so se udeležili v prostem času.

Minister je še pojasnil, da so omenjene preverili z vidika obveščevalno-varnostne službe. Nihče ni bil zaznan kot možen sodelavec ekstremnih skupin, vsi so delovali samostojno, je dejal.

Ker pa je bilo ravnanje teh vojakov z vidika kodeksa SV nesprejemljivo, so proti vsem štirim uvedli disciplinske postopke. Če pa bodo ugotovili, da ni bila težava le v kršenju kodeksa, ampak kaj več, bodo sankcionirani, če bo treba, tudi z izgubo delovnega mesta, je še dejal Hojs. Sicer se mu zdi neprimerno, da vojaki nasilno sodelujejo v protestih, hkrati pa se sprašuje, koliko nasilnežev je bilo drugih javnih uslužbencev.

Poslanca Čehovina je zanimalo tudi, ali je SV sodelovala s policijo pri zagotavljanju javnega reda in miru na protestih. Hojs je pojasnil, da vojska za kaj takega nima pristojnosti, je pa policiji posodila 80 osebnih zaščitnih kompletov.