Slovenija

Ženske na trgu dela najprej dva koraka naprej, nato enega nazaj

STA
16. 12. 2012, 08.55
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Razkorak med spoloma se je začel na svetovnih trgih dela v zadnjem desetletju že zmanjševati, po izbruhu krize leta 2007 pa so se razlike znova začele povečevati.

ILO je objavil poročilo o svetovnih trendih zaposlovanja žensk v letošnjem letu, v raziskavi pa se je osredotočil na primerjavo deležev brezposelnih glede na spol, spolno sestavo delovne sile, ranljivost ter segregacijo pri delovnih mestih in v gospodarskih sektorjih.

Kot se je izkazalo, se je razkorak med spoloma pred krizo že zmanjševal, kriza pa je ta trend obrnila, in sicer predvsem v močno prizadetih regijah.

V razvitih državah so gospodarske težave moške bolj kot ženske prizadele v od trgovine odvisnih sektorjih, v državah v razvoju pa so v teh dejavnostih močno na slabšem pristale ženske.

"Medtem ko ženske po svetu prispevajo h gospodarstvu in produktivnosti, še vedno beležijo mnoge prepreke, ki jim onemogočajo, da bi pokazale ves svoj ekonomski potencial. To ne zavira le žensk, temveč tudi gospodarske rezultate in rast," je poudarila izvršna direktorica organizacije Ženske ZN (UN Women) Michelle Bachelet, ki je sodelovala pri raziskavi.

Poudarila je še, da zagotavljanje enakih priložnosti ženskam in moškim ni pomembno le v etičnem smislu, temveč tudi v ekonomskem.

V poročilu je mogoče zaslediti tudi številčne podatke. Med letoma 2002 in 2007 je bila stopnja brezposelnosti med ženskami 5,8-odstotna, medtem ko je bila med moškimi 5,3-odstotna. Med krizo se je ta razkorak povečal na 0,7 odstotne točke, ženske pa so utrpele ukinitev 13 milijonov delovnih mest. Pred krizo je razlika med deležema zaposlenih med spoloma znašala 24,5 odstotne točke v korist moških.