Slovenija

800 evrov za povprečno prvo plačo

STA/K.Š.
15. 12. 2012, 11.07
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Mladi so na zadnjem Zaposlitvenem torku, ki je v sodelovanju z Zavodom Nefiks potekal na kadrovski agenciji Kadis, izvedeli, da povprečna neto plača, ki jo lahko pričakujejo prvi iskalci zaposlitve, znaša 800 evrov.

Deležni so bili različnih napotkov za uspešno iskanje zaposlitve, izvedli pa so še simulacijo pravega zaposlitvenega razgovora. Strokovna direktorica pri Kadis Valerija Čuček Schmalzer je izpostavila pomen neformalnega pridobivanja izkušenj. Poudarila je, da predstavlja veliko prednost za zaposlitev v zasebnem sektorju, kjer pogoji niso tako rigidni kot v javnem, so sporočili organizatorji dogodka.

"Če ste delo opravljali prek študentskega servisa, prostovoljno ali kako drugače, ste s tem zagotovo razvijali določene kompetence, zato morate to ustrezno izpostaviti v življenjepisu, saj lahko tovrstni podatki odločajo o morebitni zaposlitvi," je Čuček Schmalzerjeva položila na srce mladim.

Kot je še pojasnila, se je že v času pred recesijo na delovna mesta prijavljajo tudi 800 družboslovcev, zdaj se jih še več. "Ko pišete življenjepis, imejte v mislih, da mora prijava uspešno nagovarjati bodočega zaposlovalca, drugače ne boste uspešni. Za neko nespecializirano delovno mesto imate v povprečju 500 konkurentov, ki si želijo službe prav toliko kot vi," je dodala.

Čuček Schmalzerjeva sicer mladim priporoča še, da zaposlitve ne iščejo samo prek oglasov in razpisov, ampak da razmislijo tudi o pošiljanju ponudb za delo na podjetja, kjer si dela resnično želijo.

Slovenska podjetja po njenih besedah pri iskanju novih sodelavcev najpogosteje iščejo časovno, geografsko, vsebinsko in drugo fleksibilnost, sposobnost timskega dela ter organizacijske in komunikacijske sposobnosti.