Slovenija

Mariborski protestniki tokrat na pohod po mestu

STA / S.R.
14. 12. 2012, 19.17
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Zdaj že okoli 1500 protestnikov na četrti mariborski vstaji, ki mirno zahtevajo takojšnji odstop župana Franca Kanglerja in ne šele na zadnji dan leta, kot je župan napovedal pretekli teden, je krenilo na pohod po Mariboru.

Zbrane je k temu pozval aktivist Sanjin Jašar, začeli so pot proti mariborskemu zaporu, kjer bodo podprli priprte.

Kot je napovedal Jašar, bodo pohod nadaljevali mimo mariborskih finančnih ustanov, nato bodo krenili proti Mestni hiši Rotovž, kjer bodo spomnili na to, da je bil Kangler tam izvoljen v državni svet. Pohod se bo nato nadaljeval po Poštni ulici, shod pa bodo zaključili pri mariborski univerzi.

Današnji doslej zelo mirni protest, na katerem se je zbralo tudi opazno manj ljudi kot na prejšnjih, poteka nekoliko drugače, saj je na trgu, ki ga je dodobra zasedlo montažno drsališče, tudi ozvočenje. Zbranim so med drugim spregovorili Andrej Fištravec in Boris Vezjak, pa tudi nekdanji poslanec in pisatelj Tone Partljič. Vsi so zahtevali, da Kangler odstopi takoj, slediti pa mu morajo tudi mestni svetniki, ki za njih nimajo več verodostojnosti.

Zbrani so skupaj določili tudi rok 20. december do 15. ure, do katerega morajo odstopiti tako župan kot mestni svetniki, ob tem pa so se slišali tudi vzkliki, naj živi nova slovenska osamosvojitev. Protest je namreč namenjen tudi proti celotni slovenski politični garnituri, ki bo po mnenju protestnikov morala oditi takoj, ko bodo opravili z mariborsko lokalno oblastjo.

Četrta mariborska vstaja poteka pod geslom Specimo hobotnico. Kot so organizatorji protesta zapisali na Facebook profilu "Franc Kangler naj odstopi kot župan", je ta res napovedal svoj odstop, vendar to po njihovem ne pomeni nič, dokler se ne razpusti mestni svet, ki je njegova podaljšana roka in deluje naprej. Zato želijo na današnjem mirnem protestu tudi mestnim svetnikom "jasno in glasno povedati, da so gotovi".