Slovenija

Slovenski Monsinjor 007 v Vatikanu

STA / S.R.
14. 12. 2012, 11.56
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Za to, da se afera Vatileaks ne bi več ponovila, za vatikanskimi zidovi skrbi slovenski monsinjor Mitja Leskovar.

Novemu šefu protiobveščevalnega urada Vatikana, ki bo skrbel tudi za nova varnostna pravila, so poročevalci iz Vatikana že nadeli vzdevek Monsinjor 007. Leskovar po poročanju časnika Delo sodi v generacijo mlajših duhovnikov za vatikanskimi zidovi, ki se je rodil in šolal v Jugoslaviji in se prebil v sam vrh papeške države.

Protiobveščevalni strokovnjak Leskovar bo skrbel tudi za nova varnostna pravila v Vatikanu. Tako bodo vsi zaposleni in duhovščina v Vatikanu po novem opremljeni z osebno izkaznico, ki bo vsebovala tudi elektronsko sledilno napravo, so poročali tuji mediji.

Nove osebne izkaznice naj bi v Vatikanu po pričakovanjih uvedli s 1. januarjem. Leskovar je sicer zadolžen za prenašanje zaupnih dokumentov med Vatikanom in njegovimi diplomati ter bdi nad zahtevami za fotokopije dokumentov znotraj državnega sekretariata.

Že pred časom so v Vatikanu uvedli strožja pravila glede dostopa do fotokopij dokumentov iz arhivov Svetega sedeža in ostalih materialov, dostop do papeških apartmajev pa je dovoljen le tistim, ki so za to pooblaščeni.

Z novimi varnostnimi ukrepi želijo v Vatikanu preprečiti ponovitev uhajanja zaupnih dokumentov, ki je Vatikan pretresala v zadnjem letu.