Slovenija

Pozor – v petek možna huda poledica

S.R., Policija.si
13. 12. 2012, 14.34
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Policija opozarja, da lahko kombinacija občasnega snega, dežja in velikih temperaturnih sprememb, ki jih vremenoslovci napovedujejo za jutri, 14. decembra 2012, povzroči hudo poledico.

Natančna napoved kaže, da bo največ težav na relacijah med Vrhniko in Črnim Kalom ter Šempetrom in Razdrtim. Manjše težave pričakujemo tudi na Trojanah. Težave bo poledica povzročala predvsem tistim voznikom, ki na svojih vozilih nimajo predpisane zimske opreme. Voznikom zato svetujejo, naj se na pot odpravijo samo, če je to res nujno in če imajo na vozilu nameščeno ustrezno zimsko opremo! Še pred odhodom naj vozniki preverijo stanje in prevoznost cest (na spletni strani Prometno-informacijskega centra ali po telefonu na številki 19 70), hitrost vožnje prilagodijo razmeram na cesti ter spoštujejo tudi druge cestnoprometne predpise in prometno signalizacijo, ob zastojih upoštevajo navodila vzdrževalcev ceste in policije.

Voznike tovornih vozil policija opozarja, da je (v skladu z Odredbo o omejitvi prometa na cestah v Republiki Sloveniji) na cestah, kjer so zimske razmere (tj., ko se sneg oprijema vozišča), prepovedana vožnja za tovorna vozila s priklopnimi vozili, za vozila, ki prevažajo nevarno blago, in za izredne prevoze. Izjema so avtoceste in hitre ceste, kjer pa lahko upravljavec zaradi zimskih razmer za ta vozila časovno in prostorsko omeji promet. O tem obvesti javnost in postavi prometno signalizacijo za izločanje, kjer je to mogoče.

Zato je tudi za voznike tovornih vozil zelo pomembno, da spremljajo obvestila o prevoznosti cest ter spoštujejo morebitne omejitve in prometno signalizacijo.