Slovenija

Danes zjutraj ponekod tudi do -20 stopinj Celzija

STA
13. 12. 2012, 07.53
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Danes se obeta še eno zelo mrzlo jutro, saj bodo najnižje jutranje temperature od -17 do -9 stopinj Celzija, je za STA povedal dežurni meteorolog na Agenciji RS za okolje (Arso) Janez Markošek.

Po njegovih besedah bo predvidoma najhladneje na planotah Notranjske in na Kočevskem, kjer se bo temperatura lahko spustila tudi do -20 stopinj Celzija. Markošek je povedal, da je napovedana temperatura na Kočevskem stopinjo ali dve nižja kot v sredo zjutraj. Na Primorskem bodo po njegovih besedah najnižje jutranje temperature od -7 do -2 stopinje Celzija.

V zadnji zimski akciji, konec prejšnjega tedna, je bilo na celotnem avtocestnem sistemu porabljenih 3074 ton soli, v okviru zimske službe je bilo vključenih približno 150 tovornih in specialnih vozil Darsa, skupaj s sodelavci v centrih obveščanja je bilo na delu v vsakem trenutku približno 180 oseb.

Za današnje jutro je sicer napovedano precej jasno vreme, po nekaterih nižinah pa megla. Pooblačilo se bo v jugozahodni Sloveniji, dopoldne pa se bo oblačnost razširila še nekoliko bolj proti vzhodu. Do večera bo precej jasno le v severovzhodnih krajih. Temperature bodo tudi večji del dneva ostale pod lediščem, so zapisali na Arsu.

Popoldne bo ponekod začel pihati jugozahodni veter, v jugozahodnih krajih pa se bodo začele pojavljati rahle padavine, po nižinah Primorske predvsem kot dež, drugod kot sneg. Ker bodo padavine spremljale nizke temperature, na Arsu opozarjajo, da lahko na primorski avtocesti med Vrhniko in Črnim Kalom ter na hitri cesti med Razdrtim in Vipavo pride do žledu. Uporabnike avtocest zato pozivajo, naj svojo vožnjo prilagodijo razmeram na vozišču.

Markošek je povedal še, da se v kratkem ne obeta trenutnemu podobno mrzlo obdobje. Današnje jutro je tako zadnje v seriji mrzlih juter, je pojasnil in dodal, da bo že v petek zjutraj bistveno topleje. "Kajti nad nami bo zapihal jugozahodni veter, pritekal bo toplejši zrak, v soboto in nedeljo pa bodo jutranje temperature predvidoma nad lediščem," je še povedal.