Slovenija

Kangler ostal brez mandata

STA
12. 12. 2012, 19.35
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Z ustanovno sejo je delo začel nov sklic DS. Za novega predsednika DS so izvolili Mitjo Bervarja, za podpredsednika Stojana Binderja, sekretar bo še naprej Marjan Maučec. Ustanovno sejo pa je najbolj zaznamovala odločitev večine svetnikov, da ne potrdijo mandata Francu Kanglerju. Ta je prepričan, da je bil lustriran in je že napovedal pritožbo.

Mandatno-imunitetna komisija, ki so jo imenovali ob začetku seje, je namreč predlagala, da se v paketu potrdi nesporne mandate 38 od 40 novoizvoljenih svetnikov, o potrditvi mandatov postojnskemu županu Jerneju Verbiču in Francu Kanglerju, ki se bo v kratkem sicer poslovil od županovanja v Mariboru, pa naj svetniki odločajo ločeno.

Tako so v DS najprej na javnem glasovanju potrdili 38 svetniških mandatov, nato je večina na predlog interesne skupine lokalnih interesov odločila, da bodo o mandatih Kanglerja in Verbiča glasovali tajno. Glasovanje proti potrditvi mandata Kanglerju je napovedal predstavnik interesne skupine delojemalcev Dušan Semolič. Z oceno Kanglerjevega mandata kot moralno in etično spornega pa je soglašala tudi predstavnica interesne skupine negospodarskih dejavnosti Darja Kuzmanič Korva.

Še pred glasovanjem je pred poslance najprej stopil Verbič, ki je poudaril, da ne pristaja, da bi bil njegov mandat sporen zaradi zapletov v Občini Ilirska Bistrica, eni od občin iz volilne enote, v kateri je bil sam izvoljen. Kot je dejal, je o kršitvah odločalo vrhovno sodišče, sam s celotno zgodbo v Ilirski Bistrici ni povezan, na volitvah pa je dobil sedem od 12 glasov elektorjev.

Kangler pa je v svojem nagovoru svetnikom dejal, da ne bi želel hoditi na ustavno sodišče po razveljavitev odločitve svetnikov, ne bo pa dovolil, da bi ga kdorkoli od njih "na ta način lustriral" in nanj kazal s prstom, da je njegov mandat moralno-etično sporen. Sam je prepričan, da temu ni tako, pa tudi, da bodo vse kazenske ovadbe, ki so bile vložene zoper njega, na sodišču padle.

Za potrditev mandata Verbiču je glasovalo 26 svetnikov, 12 jih je bilo proti, ena glasovnica je bila neveljavna. Potrditev Kanglerjevega mandata je podprlo 18 svetnikov, 19 jih je bilo proti, dve glasovnici pa sta bili neveljavni.

"Ustavno sodišče bo sprejelo svojo odločitev," je po glasovanju napovedal Kangler. Ob tem pa je poudaril, da so predvsem z levice dva dni nanj pritiskali, koga naj podpre za predsednika. "Očitno sem danes tukaj plačal svojo ceno, ker si nisem pustil zviti roke, da bi glasoval za njihovega kandidata," je dejal.

Direktor službe Državne volilne komisije Dušan Vučko je sicer pred glasovanjem poudaril, da za volilno komisijo mandati niso sporni. Če bi bilo kaj drugače, tudi ne bi izdala vsakemu posamezniku ali posameznici potrdila o izvolitvi. "To so dejstva, od tu naprej odločate sami in v skladu z vašim poslovnikom," je pred glasovanjem dejal Vučko.

Sicer pa so svetniki danes za predsednika DS izvolili Mitjo Bervarja, ki ga je predlagala interesna skupina negospodarskih dejavnosti. Bervar je bil izvoljen v drugem krogu volitev, saj v prvem ne on, ne njegov protikandidat Alojz Kovšca za izvolitev nista dobila zadostne večine glasov. V drugem poskusu je Bervar, sicer ravnatelj SNG Opera in balet Ljubljana, prejel 21 glasov svetnikov, za Kovšco pa je glasovalo 16 svetnikov.

Bervar je po izvolitvi označil kot zelo pomembno, da se ugled DS povrne. Ob tem je izrazil veselje, da je na mesto predsednika DS "v teh težkih časih" prišel predstavnik za kulturo in šport, saj se bodo preko tega lahko potrudili za večje razumevanje in ugled. To se je danes že začelo, je dejal.

Glede nepotrditve svetniškega mandata Kanglerju pa je je dejal, da bi se "lahko pogovarjali, kaj je pravno oziroma kaj je moralno". Volilna komisija je jasno povedala, da je bilo vse v redu s samim postopkom, torej s pravnimi stvarmi, vendar pa so očitno svetnice in svetniki dali svoj moralni doprinos oziroma svoje mnenje, je pojasnil.

Na vprašanje, kako je o potrditvi mandata Kanglerju glasoval sam, je odgovoril, da je bilo glasovanje tajno, obenem pa pojasnil, da je predstavnik komisije, ki je podala pobudo za ločeno glasovanje o Kanglerju. Bervar tudi meni, da mora Kangler sam premisliti in se odločiti, ali še lahko zaseda položaj državnega svetnika.