Slovenija

Za danes napovedan nov protest, tokrat pred ljubljansko mestno hišo

STA / S.R.
10. 12. 2012, 07.44
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Val protestov, ki je zajel Slovenijo, se nadaljuje. Popoldne je napovedan shod pred mestno hišo v Ljubljani, po navedbah pobudnikov dogodka na družbenem omrežju Facebook pa bodo zahtevali odstop ljubljanskega župana Zorana Jankovića.

Tokratni protest so organizatorji poimenovali 2. ljubljanska vstaja. Jankovića k odstopu poziva več skupin na socialnih omrežjih, organizatorji pa glede na napovedi na družbenem omrežju Facebook pričakujejo več tisoč udeležencev.

Val protestov se je sicer začel v Mariboru zaradi nasprotovanja tamkajšnjemu županu Francu Kanglerju, ki je 6. decembra tudi odstopil. Protesti se kljub temu nadaljujejo in so že prerasli v vsesplošno nasprotovanje politični eliti na lokalni in državni ravni ter v zahteve po pravni državi.

Po različnih slovenskih mestih imajo protestniki tudi povsem konkretne zahteve, povezane z lokalnim okoljem. V petek so se tako protestniki zbrali v Ljubljani, Murski Soboti, Ajdovščini in Bohinjski Bistrici, v soboto so protestirali v Novi Gorici, v nedeljo pa je okoli dvesto ljudi mirno protestiralo tudi v Brežicah.