Slovenija

Nemčiji se obeta padec prodaje avtomobilov

STA
9. 12. 2012, 08.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Prodaja novih avtomobilov v Nemčiji se bo v prihodnjem letu najverjetneje skrčila, saj bo na največji evropski avtomobilski trg negativno vplivala dolžniška kriza v območju z evrom, je ta teden napovedalo nemško združenje avtomobilske industrije VDA. Padec bi lahko bil okoli triodstoten, je poročala nemška tiskovna agencija dpa.

VDA napoveduje, da bo v Nemčiji prihodnje leto registriranih okoli tri milijone novih avtomobilov, kar je okoli 100.000 manj kot letos. "Pripravljeni moramo biti na to, da se bo zahtevna situacija v območju evra nadaljevala v letu 2013," je poudaril predsednik združenja Matthias Wissmann.

Proizvodnja avtomobilov v Nemčiji se bo medtem po ocenah VDA v prihodnjem letu zvišala za odstotek na več kot 5,4 milijona. Izvoz naj bi ostal stabilen pri 4,15 milijona vozil.

Medtem ko bo evropska avtomobilska industrija še naprej pod hudim pritiskom, pa VDA pričakuje petodstotno rast prodaje avtomobilov na ameriškem in šestodstotno rast na kitajskem trgu. V Indiji naj bi se število prvič registriranih avtomobilov zvišalo za sedem odstotkov, je še poročala dpa.