Slovenija

Tudi Darsova vozila ujeta na primorski avtocesti pri Postojni

STA
8. 12. 2012, 19.28
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Primorska avtocesta v višini Postojne je še naprej zaprta, kolona vozila je že več ur tako rekoč na mestu.

V zastojih so ostala ujeta tudi Darsova plužna vozila, v Darsu pa so aktivirali ostala razpoložljiva vozila, da bi v najkrajšem času odprli vsaj en vozni pas. Poleg snega položaj dodatno otežujeta burja in izjemno slaba vidljivost. V Družbi za avtoceste v RS (Dars) so za danes pričakovali izredno neugodne vremenske razmere in so že okoli druge ure zjutraj začeli z izločanjem tovornih vozil na celotni avtocesti A1, je za STA pojasnil izvršni direktor za vzdrževanje avtocest na Darsu Matej Malgaj.

Težava je nastala, ker tovorna vozila niso upoštevala navodil policije in Darsa, ampak so nadaljevala vožnjo. Posledično je prišlo do sedanjih zastojev, je povedal Malgaj.

Poleg odseka avtoceste med počivališčema Ravbarkomanda in Studenec proti Kopru je zaprta tudi avtocesta pred počivališčem Studenec proti Ljubljani ter med cestninsko postajo Dane in razcepom Gabrk v smeri Gabrka.

V zastojih so obstala tudi Darsova plužna vozila, tako da si trenutno pomagajo še z vso preostalo mehanizacijo, ki jim je na voljo, vpoklicali so tudi vlečne službe, da bi v najkrajšem možnem času odprli vsaj en vozni pas.

Težava ni samo v tem, ali je vozišče spluženo, saj je trenutno vidljivost na območju Postojne tako slaba, da vozniki pred sabo nič ne vidijo, močna burja pa neprestano zanaša sneg na vozišče, je dodal Malgaj. V skladu z napovedmi naj bi se burja po 20. uri umirila, prav tako naj bi postopoma prenehalo tudi sneženje.

Malgaj ob tem opozarja ljudi, ki so ostali ujeti na avtocesti, naj ostanejo v svojih vozilih, saj je tam trenutno zanje najvarneje, saj se v Darsu medtem trudijo po najboljših močeh, da bi čim prej omogočili sprostitev prometa, a so v veliki odvisnosti od vremena. Ko burja piha s takšno hitrostjo in so še snežni zameti, gre že za višjo silo, je še povedal Malgaj.

Po njegovih informacijah naj bi v smeri proti Kopru en del vozišča posolili in splužili, kar bi omogočilo premikanje vozil, vendar si nekateri vozniki zaradi izjemno slabe vidljivosti ne upajo premikati.

Po podatkih Agencije RS za okolje bo burja na Primorskem do sredine noči v sunkih še dosegala hitrosti od 90 do 120, lokalno na izpostavljenih mestih pa do 140 kilometrov na uro. Burja bo v drugi polovici noči na nedeljo oslabela. V notranjosti Slovenije bo pihal severovzhodni veter s hitrostjo do 60 kilometrov na uro. Veter bo gradil snežne zamete, so sporočili iz Centra za obveščanje RS.