Slovenija

Zaradi nasilnih izgrednikov razmišljanja o spremembi zakonodaje

STA / S.R.
5. 12. 2012, 20.25
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Minister Vinko Gorenak in direktor policije Stanislav Veniger sta ob robu seje parlamentarne komisije potrdila, da policija preiskuje informacijo, da naj bi bili izgredniki na protestu v Ljubljani plačani.

Veniger je tudi povedal, da razmišljajo o spremembi zakona o javnih zbiranjih, ki bi policiji omogočile učinkovitejše preprečevanje huliganstva.

V DZ so se danes na zaprti seji sešli člani parlamentarne komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb, ki razpravljajo o nasilnih izgredih na protestih v Ljubljani in Mariboru. Razprave sta se udeležila tudi notranji minister Vinko Gorenak in generalni direktor policije Stanislav Veniger.

Gorenak je ob robu seje povedal, da je informacija, da naj bi bili izgredniki plačani, sicer le ena od mnogih informacij, ki jo policija preverja. Poudaril je, da jih policija še vedno obravnava kot nasilne skupine. Je pa potrdil, da je bil način njihovega delovanja v Ljubljani takšen, da bi lahko govorili o "skupinah, ki so bile vodene". O imenih teh skupin po njegovih besedah danes ni bilo govora.

Izpostavil pa je, da so ljudje že po prvih mariborskih demonstracijah videli in vedo, da je nujno potrebno ločiti nasilje od mirnega protestiranja. Tudi v prihodnje Gorenak svetuje ljudem, ki želijo protestirati, naj se izogibajo nasilnim skupinam. Ali se bo nasilje na prihodnjih demonstracijah stopnjevalo, pa je po besedah Gorenaka težko reči.

Generalni direktor policije Stanislav Veniger pa je pojasnjeval nekatere okoliščine protestov v Ljubljani in Mariboru. Povedal je, da nima podatka, da bi bili izgredniki na protestih v Mariboru pridržani že v Ljubljani ali da bi bili med seboj povezani. Ponovil pa je, da so bili izgredi v Ljubljani zagotovo organizirani.

Med drugim še je poudaril, da huligani v Ljubljani materialne škode praktično niso povzročili oz. je je bilo za 1500 evrov. Na preostalih protestih pa je znatnejša škoda nastala tudi na objektih. "Napad je bil usmerjen točno na naše policiste," je pojasnil Veniger. Tudi on je potrdil, da imajo informacije, da naj bi bili plačani, in da to preiskujejo.

Na današnji seji komisije je tudi izpostavil, da se izgredi ponavadi začnejo okoli pol sedme ure zvečer, ko so mediji na protestih in poročajo v živo. Po njegovih besedah je namreč nekorektno oz. vprašljivo, da na eni strani govorimo o ničelni toleranci, da se nasilništvo nad policisti prenaša v živo.

Veniger je ob tej priložnosti komentiral tudi potezo tožilstva, ki za priprte izgrednike po protestih v Ljubljani ni predlagalo pripora. "Dejansko smo bili razočarani. To je tudi slabo za motiviranost policistov," je dejal. Še bolj problematično pa je po njegovih besedah to, da so isti izgredniki lahko jutri spet na shodu in napadejo policiste. Pojasnil je še, da bo 28 pridržanih po protestih v Mariboru danes privedenih pred preiskovalnega sodnika.

S stališča policije je sicer ocena poročila Sove o nizki ogroženosti prebivalstva s strani skrajnih skupin še vedno enaka, je še pojasnil Veniger.