Slovenija

15.000 evrov odpravnine za Živčec Kalanovo

STA
5. 12. 2012, 21.28
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Nekdanja predsednica Zdravniške zbornice Slovenije Gordana Živčec Kalan bo dobila približno 15.000 evrov odpravnine, je poročala Televizija Slovenija. Po pogodbi ji je sicer po izteku mandata pripadalo 48.000 evrov, a se je članstvo zbornice temu uprlo. Kompromis so dosegli na pogajanjih.

Po poročanju Televizije Slovenija je osnovna plača Živčec Kalanove znašala 8000 evrov bruto, zaposlena je bila 80-odstotno, po pogodbi pa ji pripada šest plač odpravnine, kar znaša 48.000 evrov. Novi predsednik zbornice Andrej Možina je po poročanju televizije izplačilo ustavil. "Moje osebno stališče je, da odpravnina v takih višinah ni v duhu časa, je pa res, da je v pogodbi in pogodbo je treba spoštovati," je povedal za televizijo.

Dogovor o novi višini odpravnine po poročanju Televizije Slovenije še ni podpisan, po besedah Živčec Kalanove pa so na pogajanjih govorili o desetih povprečnih plačah odpravnine. Septembrska povprečna bruto plača v Sloveniji je bila slabih 1500 evrov.

Živčec Kalanova je na zbornici zaenkrat še zaposlena in bo še tri mesece po izvolitvi novega predsednika, prejemala pa naj bi plačo kot do sedaj, je poročala televizija. Pojasnila je, da so se dogovorili, da izkoristi dopust, ki ga je prihranila za študijske obveznosti, nato pa prekine zaposlitev na zbornici in dobi odpravnino.

Novi predsednik zbornice po poročanju Televizije Slovenija ne bo imel 8000 evrov bruto plače. Pojasnil je, da je že napovedal, da bo prišlo do 15- ali 20-odstotnega zmanjšanja plače predsednika zbornice, nižje pa bodo verjetno tudi plače podpredsednikov.

Živčec Kalanova je posle Možini predala 25. oktobra letos. Nekdanja predsednica se je v preteklem mandatu sicer soočila z več odmevnimi aferami, zaradi česar so dvakrat odločali o njeni zaupnici, obe preizkušnji je uspešno prestala.