Slovenija

V Ljubljani za danes napovedani trije protestni shodi

STA
3. 12. 2012, 14.44
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Pred današnjimi napovedanimi protesti v različnih slovenskih mestih se po družbenih omrežjih širijo pozivi k udeležbi na njih.

Protestniki naj bi se zbrali v Mariboru, Celju, Trbovljah, na Ptuju in Ravnah na Koroškem, v Ljubljani pa so napovedani trije protestni shodi. Množični protest se obeta v Mariboru, kjer se je vse začelo. Protestniki, ki so se organizirali na Facebooku pod geslom Franc Kangler naj odstopi kot župan Maribora, in imajo že več kot 30.000 sledilcev, so se skupaj odločili, da se bo tretja mariborska vstaja začela ob 16.30 na Trgu svobode. Za tokratni slogan so izbrali "Nesimo ga vun!", zagotovo pa bo odmevalo tudi že ponarodelo geslo "Gotof je!". Anonimni organizatorji sicer pozivajo k mirnim protestom.

V Ljubljani pa so napovedani trije protestni shodi. Tako imenovani Shod proti politični in županski eliti Slovenije se bo začel ob 16. uri na Kongresnem trgu, nanj pa vabi Facebook skupina Janez Janša naj odstopi kot premier Republike Slovenije. Udeležbo je potrdilo dva tisoč ljudi, še slabih tisoč pa, da morda pridejo.

Eden izmed ljubljanskih protestov pa bo uperjen proti županu Zoranu Jankoviću. Shod naj bi potekal od 16.30 pred mestno hišo, organizatorji pa so povabili tudi policiste in vojake, da se jim pridružijo. Na shod vabi Facebook skupina Zoran Janković, ti si naslednji - Gotof si, ki je všeč 2600 osebam.

Ob 17.30 pa naj bi se protest začel tudi pred vrhovnim sodiščem, kamor poziva anonimna skupina Hočemo pravno državo. Kot so zapisali organizatorji protesta, je jasno, da pravna država ne deluje. "Zato moramo stopiti skupaj in sodiščem in sodnikom jasno povedati, da nosijo vso odgovornost za neobstoj pravne in pravične države," so zapisali v pozivu.

V Celju se bodo protestniki zbrali pred tamkajšnjo mestno občino. Na Facebook strani Bojan Šrot, ti si naslednji so pozvali k mirnemu protestu vse, ki se ne strinjajo z načinom vodenja slovenskih občin ter države. Osvobodilno gibanje Ptuj pa je Ptujčane pozvalo na prvi mirni protestni shod in vstajo Ptuja, ki bo danes od 16. ure potekal pred mestno hišo. Kot pišejo organizatorji, se lahko del podpornikov po želji, kasneje udeleži tudi shoda v Mariboru.

Na Koroškem bo protest potekal pred občinsko stavbo v Ravnah. Tja poziva stran Združeni za boljšo Slovenijo - Korošci protestirajo. Ob tem so udeležence pozvali k mirnemu protestu ter da pazijo drug na drugega, saj je na prvem mestu varnost ljudi. Ob 17. uri bo protest potekal tudi v Trbovljah, organizatorji pa na Facebooku pozivajo k demonstracijam proti politiki vlade.

Ob pozivih na proteste se pojavljajo tudi različne peticije in pozivi državljanov. Ena izmed njih je peticija za ljudsko nezaupnico, ki jo je podpisalo več kot 18.000 ljudi. Pobudniki peticije sporočajo, da je ogromna neudeležba na predsedniških volitvah nezaupnica politični eliti ter da mora "ljudska nezaupnica" mora postati temelj nove slovenske ustave.