Slovenija

Današnji dan znova v znamenju protestov

STA
3. 12. 2012, 09.24
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Današnji dan bodo znova zaznamovali protesti, ki bodo potekali v več slovenskih mestih. Ob Celju, Ptuju, Trbovljah, Ravnah na Koroškem se množični protest obeta v Mariboru, kjer se je vse začelo.

V Mariboru, kjer se je pred tednom dni zbralo skoraj 10.000 ljudi, bodo znova zahtevali odstop Franca Kanglerja. Protest je napovedan tudi v Ljubljani. Protestniki, ki so se organizirali na Facebooku pod geslom Franc Kangler naj odstopi kot župan Maribora, in imajo že skoraj 22.000 sledilcev, so se skupaj odločili, da se bo tretja mariborska vstaja začela ob 16.30 na Trgu svobode. Za tokratni slogan so izbrali "Nesimo ga vun!", zagotovo pa bo odmevalo tudi že ponarodelo geslo "Gotof je!". Anonimni organizatorji sicer pozivajo k mirnim protestom.

Znova pa se obeta tudi protestni shod v Ljubljani, ki naj bi bil tokrat uperjen proti županu Zoranu Jankoviću. Shod naj bi potekal od 16.30 pred mestno hišo, organizatorji pa so povabili tudi policiste in vojake, da se jim pridružijo.

V Celju se bodo protestniki prav tako popoldne zbrali pred tamkajšnjo mestno občino. Na Facebook strani Bojan Šrot, ti si naslednji so pozvali k mirnemu protestu vse, ki se ne strinjajo z načinom vodenja slovenskih občin ter države. Osvobodilno gibanje Ptuj pa je Ptujčane pozvalo na prvi mirni protestni shod in vstajo Ptuja, ki bo danes od 16. ure potekal pred mestno hišo. Kot pišejo organizatorji, se lahko del podpornikov po želji, kasneje udeleži tudi shoda v Mariboru.

Na Koroškem bo protest popoldne potekal pred občinsko stavbo v Ravnah. Tja poziva stran Združeni za boljšo Slovenijo - Korošci protestirajo. Ob tem so udeležence pozvali k mirnemu protestu ter da pazijo drug na drugega, saj je na prvem mestu varnost ljudi. Ob 17. bo protest potekal tudi v Trbovljah, organizatorji pa na Facebooku pozivajo k demonstracijam proti politiki vlade.

Kriminalisti Policijske uprave Ljubljana so sicer v nedeljo odvzeli prostost prvim osebam, ki so sodelovale pri organizaciji in izvedbi napadov na policiste na petkovem protestu v Ljubljani. Po neuradnih podatkih je bila prostost odvzeta trem osebam. Kriminalisti so jim prostost odvzeli zaradi storjenih kaznivih dejanj napada na uradno osebno. Omenjene osebe so že bile obravnavane za kazniva dejanja in prekrške z elementi nasilja, vsi pa bodo v roku 48 ur privedeni na zaslišanje k preiskovalnemu sodniku.