Slovenija

Protest v Ljubljani bo varovalo več sto policistov

STA / S.R.
30. 11. 2012, 07.57
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

V varovanju protesta, ki je za danes ob 16. uri napovedan na Kongresnem trgu v Ljubljani, bo sodelovalo nekaj sto policistov iz različnih služb policije, so za STA pojasnili na Policijski upravi Ljubljana.

Ob tem na policiji udeležence shodov pozivajo, naj protestirajo mirno in dostojanstveno. Policija tako vsem protestnikom sporoča, naj ne nasedajo provokacijam tistih, čigar cilj ni izražanje protesta, temveč povzročanje prekrškov oziroma kaznivih dejanj.

Obenem vse udeležence posebno opozarjajo, da je na javnih zbiranjih prepovedano imeti pri sebi orožje, eksplozivne snovi, pirotehnične izdelke ali nevarne predmete in snovi. Prav tako ljudem sporočajo, da upoštevajo opozorila in navodila policije.

Policisti bodo sicer na današnjem protestu v Ljubljani izvajali naloge za varovanje zdravja in življenja tako udeležencev shoda kot ostalih ljudi ter njihovega premoženja, so še dodali na ljubljanski policijski upravi.

Današnji shod v Ljubljani je napovedan na družbenem omrežju Facebook, svoj prihod pa je na spletnem zidu dogodka napovedalo že več tisoč ljudi. Protestniki naj bi se danes zbirali tudi v Kopru, Novi Gorici in Novem mestu, za ponedeljek pa je napovedana 3. Mariborska vstaja.

Na spletni strani varuhinje človekovih pravic so po ponedeljkovem protestu v Mariboru, ki se je sprevrgel v nasilje, objavili pojasnilo, kako ravnati v primeru, ko posameznik meni, da je policija nepravilno uporabila svoja pooblastila. Vsem, ki bi se zaradi ravnanja policije čutili prizadeti, varuhinja predlaga, naj razmislijo o uporabi pritožbene poti.

Ob tem navajajo člen zakona o policiji, ki predvideva, da lahko vsak v 30 dneh od trenutka, ko je izvedel za domnevno policistovo kršitev, pritoži na ministrstvo za notranje zadeve (MNZ) ali policijo. Pritožnik lahko vloži pritožbo pisno, ustno ali v elektronski obliki.

Vsako pritožbo mora najprej obravnavati vodja organizacijske enote policije, v kateri dela policist. Če se pritožnik ne strinja z ugotovitvami vodje organizacijske enote policije, mora ta celoten spis takoj odstopiti MNZ, ki reševanje izvaja v tričlanskih senatih. Te sestavljajo pooblaščenec ministra in dva predstavnika javnosti. Postopek reševanja pritožbe na MNZ se zaključi s posredovanjem odgovora pritožniku v 30 dneh od zaključka postopka pri vodji organizacijske enote policije.