Slovenija

Za danes napovedani novi protesti v več slovenskih mestih

STA / S.R.
30. 11. 2012, 07.54
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Val protestov bo danes po napovedih na družbenem omrežju Facebook zajel štiri večja slovenska mesta. Znova naj bi se protestniki zbrali v Ljubljani, udeležbo je napovedalo več tisoč ljudi.

Nezadovoljstvo s stanjem v državi pa naj bi izrazili še v Kopru, Novem mestu in Novi Gorici. Po izbruhu nasilja v Mariboru se vrstijo pozivi k mirnim protestom.

Predsednik republike Danilo Türk je državljanke in državljane prosil, naj se v protestih vzdržijo nasilja in ne nasedajo provokacijam, ki bi protestom lahko vzele njihovo sporočilno moč. Premier Janez Janša pa meni, da si vsak, ki se odloči za miren protest, da doseže pozitivne spremembe v družbi, zasluži priznanje aktivnega državljana.

Tudi policija vsem protestnikom sporoča, naj ne nasedajo provokacijam tistih, čigar cilj ni izražanje protesta, temveč povzročanje prekrškov oziroma kaznivih dejanj.

Obenem vse udeležence opozarjajo, da je na javnih zbiranjih prepovedano pri sebi imeti orožje, eksplozivne snovi, pirotehnične izdelke ali nevarne predmete in snovi. Prav tako ljudem sporočajo, naj upoštevajo opozorila in navodila policije.

Protesti so se začeli prejšnji teden v Mariboru z zahtevami po odstopu župana Franca Kanglerja. V ponedeljek pa so se na 2. Mariborski vstaji protesti spremenili v izgrede. Nasilje na protestih so obsodili politiki in tudi civilna družba.

Protesti so se doslej zvrstili v Ljubljani, Kranju in na Jesenicah, za ponedeljek pa je napovedana 3. Mariborska vstaja.