Slovenija

Pred kranjsko občinsko stavbo se je začel protestni shod

STA
29. 11. 2012, 16.20
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Pred stavbo Mestne občine Kranj so se začeli zbirati udeleženci napovedanega Shoda proti politični eliti in kranjskemu županu. Za zdaj se je zbralo okoli sto ljudi.

Demonstracije vsaj zaenkrat potekajo mirno, proteste spremlja nekaj policistov v civilu. Organizator shoda je Facebook skupina Gorenjska vstaja, ki je na družbenem omrežju Facebook zapisala, da se ne prepoznajo več v nobeni politični stranki. "Delitev na leve in desne je umetna. S to delitvijo skuša vladajoča elita ločiti državljane, da bi svojo jezo usmerili drug proti drugemu in ne proti vladajoči eliti. Kriminalna združba, ki je ugrabila našo državo, ne pozna delitev na leve in desne. Zelo enotni so v ropanju skupnega premoženja, ki je last nas vseh," so opozorili.

Kot so še zapisali na spletu, skupina nima nikakršnih "stricev z ozadja" ali političnih interesov, združuje pa jih težnja po boljšem življenju. "Pod Triglavom se prebuja nov dan in z njim lepši in boljši svet za nas in naše otroke. Moč za spremembe je v naših rokah," je zapisal pobudnik shoda in pozval "Le vkup, le vkup Gorenjska" ter izpostavil parolo "Ejga, konc je!".

V občinski stavbi, pred katero so se zbrali protestniki, danes do 17. ure poteka predčasno glasovanje za predsedniške volitve, drugih dogodkov pa v objektu ni, so za STA pojasnili na Mestni občini Kranj in dodali, da je delovni čas zaposlenih v občinski stavbi do 15. ure.

Kranjski župan Mohor Bogataj, zoper katerega so delno tudi usmerjeni protesti, poudarja, da ima vsak pravico izražati svoje mnenje in če se ljudje odločijo to povedati na protestih, je seveda tudi to legitimno. Upa samo, da bodo svoja mnenja izrazili brez nasilja. Zagotovil je, da je vodstvo občine sicer pripravljeno poslušati predloge občanov.

Tudi sami anonimni organizatorji shoda si želijo mirnih demonstracij. Udeležence pozivajo, naj ne uporabljajo pirotehničnih sredstev, nožev in granitnih kock. "Naj shod poteka v z ramo ob rami brez nasilja ali pijančevanja," je poudaril in dodal, da so protestniki miroljubni državljani, ki hočejo boljšo in pravično državo.

Organizatorji so pripravili pravila za vse udeležence demonstracij, v primeru, da bi se na njih pojavile skupine, ki bi začele razbijati ali metati različne predmete. "Ti nikakor ne zastopajo naših interesov, saj uničujejo naše skupno premoženje," opozarja Gorenjska vstaja in dodaja, naj protestniki izgrednike izločijo in predajo policiji.

Protestniki si želijo sodelovanja s policijo, ki prav tako poziva k miroljubnim protestom. "Ne želimo, da se miroljubne demonstracije sprevržejo v nasilne, kot smo jim bili priča minule dni in da smo bili posledično primorani k represivnemu ukrepanju," so sporočili s Policijske uprave Kranj. Kot so pojasnili za STA, so se na napovedane neprijavljene proteste ustrezno pripravili.

Protest v Kranju je odziv na shode v Mariboru in Ljubljani. Svojo podporo protestnikom drugod po državi in nestrinjanje z dejanji politične elite pa so Gorenjci izrazili že v sredo zvečer, ko se je na Čufarjevem trgu na Jesenicah zbralo okrog sto mirnih protestnikov. Pobudniki pa so že napovedali, da se bodo v petek pridružili tudi protestnikom v Ljubljani ter da se bodo shodi v prihodnosti razširili po vsej Gorenjski.