Slovenija

Kangler si bo vzel deset dni časa za premislek

STA / S.R.
27. 11. 2012, 14.40
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Mariborski župan Franc Kangler si bo vzel deset dni časa za razmislek, kako naprej. Kot je dejal v današnji izjavi za medije, bo v tem času poskušal izmenjati mnenja s čim več ljudmi, po možnosti tudi organizatorji protestov proti njemu, da bi tako umiril situacijo v mestu.

Njegove naloge bo v tem času prevzel podžupan Milan Mikl. "Kot župan tega mesta obžalujem, da so ti protesti, ki so na začetku bili mirni, prerasli v fizično obračunavanje med protestniki in policijo. Obžalujem tudi, da so bili nekateri tudi poškodovani, med njimi tudi policisti in novinarji," je dejal. "Mislim, da z granitnimi kockami in drugim fizičnim obračunavanjem v politiki ne bomo našli dialoga," je dodal.

Medtem ko je že na začetku tega tedna napovedal dopust, je danes poudaril, da bo ostal v mestu, a si bo vzel deset dni časa za temeljit premislek o nastalem položaju. Danes je že govoril z nekaterimi predstavniki opozicije in protestniki, v omenjenih desetih dneh pa se bo poskušal sestati tudi s predstavniki navijaškega kluba Viole, ki se jih neuradno omenja kot povzročitelje nasilnih izgredov na ponedeljkovem protestnem shodu proti Kanglerju v Mariboru. "Z dialogom in izmenjavo mnenj se da veliko narediti," je prepričan župan.

Tako je ponovno pozval organizatorje protestov, da se sestanejo z njim in pogovorijo. "Želel bi se z njimi pogovoriti, ker mislim, da je to edini način," meni.

"Predvsem pa si želim, da bi se v mestu stanje umirilo. Umirilo tudi na ta način, da bi lokalne službe lahko normalno delale," je pojasnil. Po besedah župana je nedopustno, da se nekaterim uslužbencem mestne uprave grozi in njihove osebne podatke objavlja na družbenem omrežju Facebook. Na sedežu občine in upravne enote danes sicer ni opaziti okrepljenega varovanja.

Na predlog dela mestne opozicije za razpustitev mestnega sveta Kangler odgovarja, da zakon popolnoma jasno navaja, v katerih primerih sme državni zbor razpustiti mestni svet. "Treba je spoštovati pravni red. Nimam nobenih zadržkov kot župan, a zaenkrat smo pravna država in je treba upoštevati zakonodajo," je dejal.

V času njegove odsotnosti bo naloge župana opravljal podžupan Mikl. Slednji je poudaril, da je tudi sam odprt za dialog. "Nikoli nikdar ne želim stati za nobenimi nepravilnostmi, zato pozivam vse pristojne organe, da čim prej uredijo tisto, zaradi česar je danes tukaj ulica." Če se županu očita toliko stvari, naj po besedah Mikla že enkrat pride do epiloga in naj za to tudi odgovarja tisti, ki je odgovoren. "Pred zakonom smo vsi enaki," je povedal.