Slovenija

V Mariboru poškodovanih sedem policistov, pridržanih 27 ljudi

STA / S.R.
27. 11. 2012, 09.38
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

V ponedeljkovem protestnem shodu proti županu Francu Kanglerju, ki se je sprevrgel v nasilno divjanje manjših skupin, je bilo poškodovanih sedem policistov.

Prav tako je bilo poškodovanih 14 službenih vozil policije, trije službeni konji pa so utrpeli površinske poškodbe, so danes sporočili iz Policijske uprave Maribor. Policisti so zaradi kršitev pridržali 27 protestnikov.

Neprijavljeni protesti na Trgu svobode so se začeli okoli 16.30, policisti pa so na Ulici Heroja Staneta, Razlagovi ulici in Gregorčičevi ulici namestili ograje in tako zaščitili stavbo Mestne občine Maribor. Okoli 18. ure je del protestnikov skozi Trg Generala Maistra skušal priti proti stavbi občine, posamezniki pa so čez ograjo pričeli v policiste metali bakle, granitne kocke, palice, prometne znake, koše za smeti, kamenje in druge predmete.

Policisti so zato protestnikom ukazali, naj prenehajo s kršitvami in jih opozorili, da bodo uporabili prisilna sredstva v primeru nadaljevanja kršitev. Ker nekateri niso upoštevali ukaza, so policisti razpustili shod in uporabili prisilna sredstva, med drugim fizično silo, palice, plinska sredstva in konjenico, so danes zapisali v Policijski upravi Maribor.

Protestniki so se pričeli umikati v smeri Trga svobode, pri tem pa nadaljevali z metanjem različnih predmetov proti policistom. Ker je bil javni red huje in množično kršen, so policisti ponovno uporabili plinska sredstva. Po tej uporabi se je velika večina protestnikov razšla, več skupin pa je nadaljevalo s hujšimi in množičnimi oblikami kršenja javnega reda in kaznivimi dejanji.

Večja skupina protestnikov, okoli 400, je na Glavnem trgu nadaljevala s kršitvami in obmetavanjem policistov. Policisti so jih ponovno pozvali, da se razidejo, ker pa tega niso upoštevali, so množico razgnali.

Zaradi suma napada na uradno osebo, ko opravlja naloge varnosti, so pridržali štiri ljudi. Število poškodovanih med protestniki ni znano, navajajo mariborski policisti. V času gibanja po mestu so protestniki poškodovali več izložb oziroma vrat lokalov in napravo za merjenje hitrosti, zagorel je tudi zabojnik za smeti.

Doslej največji protestni shod proti aktualnemu županu Kanglerju na Trgu svobode, ki se ga je po nekaterih ocenah v ponedeljek udeležilo več kot 6000 ljudi, se je ob koncu sprevrgel v nasilno divjanje manjših skupin protestnikov po mestu. Minister za notranje zadeve Vinko Gorenak je opozoril, da so bili protesti ilegalni in da bodo kršitelji kaznovani.

Facebook stran ''Franc Kangler naj odstopi kot župan Maribora'' ima danes sicer že preko 23.000 podpornikov, mnogi izmed njih pa obsojajo rananje policije na včerajšnjih protestih, saj naj bi le-ta prekoračila pooblastila. Na strani se je tako 27. novembra zgodaj zjutraj pojavil zapis, v katerem člani skupine ministra Gorenaka pozivajo k preiskavi o kršenju človekovih pravic na 2. mariborski vstaji. Mnogi protestniki so namreč ogorčeni, ker je policija proti miroljubnim demonstrantom uporabila silo. V dokaz, da se je to zares zgodilo pa prilagajo video posnetek, protestov, ki se hitro širi po spletnih družabnih omrežjih. Sicer se organizatorji protestov ''ostro distancirajo'' od nasilnih prostestov in policijo pozivajo, da bo ''policija nasilneže obravnavala kot posameznike''