Slovenija

Policisti na protestih proti Kanglerju s solzivcem pregnali peščico protestnikov

STA
26. 11. 2012, 20.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Med protestom proti županu Francu Kanglerju se je nekaj protestnikov poskušalo prebiti proti stavbi mestne občine, vendar so jim dostop že v parku pred mestno občino preprečili policisti.

Ti so jih s solzivcem pregnali nazaj proti Trgu svobode. Ta se je medtem izpraznil, policisti pa imajo še vedno precej dela s posameznimi skupinami protestnikov.  Med protestom je v zraku ves čas krožil tudi policijski helikopter. Nekaj najbolj vročekrvnih protestnikov še vedno vztraja, večina pa je trg zapustila. Na nekaterih protestnikih je morala policija uporabiti prisilna sredstva.

Kot so pravkar sporočili iz Policijske uprave Maribor, policisti še vedno nadaljujejo z zagotavljanjem javnega reda v Mariboru.

Neprijavljenega protestnega shoda v Mariboru se je popoldne po nekaterih ocenah udeležilo več kot 4000 protestnikov, ki so znova zahtevali odstop župana Franca Kanglerja.

Zaradi bojazni, da bi protestniki želeli priti do 150 metrov oddaljene stavbe Mestne občine Maribor, so policisti na Ulici Heroja Staneta, Razlagovi ulici in Gregorčičevi ulici namestili ograje za vzdrževanje javnega reda in miru ter preusmerili cestni promet. Okoli 18. ure se je množica premaknila skozi Trg Generala Maistra proti stavbi mestne občine.

Po podatkih policije so posamezni protestniki čez ograjo pričeli metali bakle, granitne kocke, palice, prometne znake, koše za smeti, kamenje in druge predmete v policiste. Policisti so zato protestnikom ukazali, naj prenehajo s kršitvami in jih opozorili, da bodo uporabili prisilna sredstva v primeru nadaljevanja kršitev.

Ker množica ni upoštevala njihovih ukazov, so policisti prekinili shod in uporabili prisilna sredstva, in sicer odrivanje, palico, plinska sredstva in konjenico. Kršitelji so se premaknili proti centru mesta, kjer so nadaljevali s kršitvami, zlasti z metanjem granitnih kock in kamenja v policiste. Pri tem so bili poškodovani trije policisti. Policisti so prijeli in pridržali več kršiteljev, so še sporočili iz PU Maribor.