Slovenija

Slovenci imamo radi uganke

M.S.
25. 11. 2012, 20.17
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Letošnje prvenstvo v reševanju ugank je bilo v znamenju 1000. številke legendarne revije Kih.

V Cankarjevem domu se je odvilo tradicionalno Prvenstvo v reševanju ugank, ki ga vsako leto za najbolj zaprisežene ugankarje organizira priljubljena ugankarska revija Kih. Dogajanje je bilo letos jubilejno obarvano, saj bo v prihodnjem mesecu izšla že okrogla 1000. številka revije, ki velja za revijo z najdaljšo tradicijo med ugankarskimi revijami v Sloveniji. Ob tej priložnosti se je po tekmovanju razvilo pravo malo praznovanje, na katerem je dolgoletne sodelavce, nagrajence tekmovanja ter nekatere najbolj zveste bralce nagovoril Vinko Korent, dolgoletni glavni in odgovorni urednik. Druženje je minilo v znamenju prijetnega obujanja spominov, obiskovalce pa je presenetila tudi posebej za to priložnost oblikovana Kihova torta.

Začetek revije Kih sega več kot 40 let nazaj, natančneje v leto 1971, ko je nastal na podlagi prizadevanj strastnih ugankarjev, ki so sodelovali pri ustvarjanju rubrike »Kaj veš - kaj znaš« prvega slovenskega ilustriranega tednika Tovariš. O nastanku revije Kih je v eni izmed številk obujal spomine Jaro Leskošek, njen dolgoletni urednik in sodelavec: »Prvo leto Kih še ni imel točno določenih datumov izhajanja in v želji, da bi bila številka čim boljša, se je izid ponavadi malo zavlekel.« Zdaj Kih že dolga leta izhaja redno, zadnje leto pod okriljem skupine Krater Media, v štirih desetletjih si je pridobil širok krog zvestih ugankarjev.

Na Prvenstvu v reševanju ugank se je letos najbolje odrezal Tomaž Lenaršič, drugo mesto je zasedel Benjamin Lukan, tretje Dušan Horvat. Trije glavni zmagovalci so za nagrado prejeli spominske kristalne pokale, diplome in 500, 300 ali 200 evrov vrednostnih bonov, prvih 30 tekmovalcev je prav tako prejelo lepe nagrade v obliki knjig in drugih blagovnih nagrad. Nagrade je zmagovalcem podelil Jože Stabej, starosta ugankarjev.

Vinko Korent, dolgoletni glavni in odgovorni urednik revije Kih, je ob tej priložnosti povedal: »Pred vrati je izdaja 1000. številke, kar pomeni, da smo do sedaj izdali 46.318 strani, kar pomeni okoli 50 tisoč ugank in tudi približno 15 milijonov prodanih izvodov. Redke revije v Sloveniji imajo tako dolgo tradicijo, sploh pa ugankarske! Preživeli smo takšne in drugačne čase, črnobele in barvne, spremenilo se je takorekoč vse, KIH pa je z vsako številko in vsakim letom malenkost boljši. Nisem pričakoval, da bom aktivno doživel 1000. Številko in zato sem še toliko bolj vesel in ponosen.«