Slovenija

Umrl je legendarni meteorolog Miran Trontelj

STA / S.R.
25. 11. 2012, 17.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Umrl je legendarni slovenski meteorolog Miran Trontelj, poroča spletni portal 24ur.com.

Kot televizijski meteorolog je delal 40 let, zadnjih 16 let kariere na POP TV. Njegov zaščitni znak so bili bodičasti komentarji aktualnega dogajanja in cvetlica, pripeta na suknjič.

Ob slovesu s televizijskih zaslonov je povedal, da je bilo to zanimivo obdobje. Med drugim je bil priča tudi velikemu tehnološkemu napredku na svojem področju. "Na začetku smo karte risali z rokami, zdaj vse to počnejo računalniki," je dejal.

Gledalcem se najbolj vsidral v spomin po dveh zaščitnih znakih. Prvi je bila cvetlica, pripeta na suknjič. Ob njegovi prvi napovedi vremena na POP TV ga je krasila bela kala, ob zadnji roza gerbera, čeprav je velik ljubitelj cvetja priznal, da je njegova najljubša cvetlica marjetica, navaja omenjeni spletni portal. Drug zaščitni znak meteorologa, ki se je v zadnjem času boril z zahrbtno boleznijo, pa so bili pogosto pikri in kratki komentarji aktualnega političnega dogajanja.

Miran Trontelj se je rodil 17. maja 1940. Študiral je matematiko, a namesto da bi postal učitelj, jepo bratovem nasvetu odšel na dodatni dvoletni študij vremenoslovja. Nato se je zaposlil na Hidrometeorološkem zavodu, kjer je delal kot prognostik in namestnik direktorja.

V prostem času se je posvečal družini. Bil je tudi strasten zbiratelj, pa tudi jadralni in smučarski sodnik. Kot slednji je sodeloval tudi na sarajevskih olimpijskih igrah, še navaja portal 24ur.com.