Slovenija

Predsednica Sveta romske skupnosti vnovič Janja Rošer

STA
24. 11. 2012, 15.19
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

V prostorih Zveze Romov Slovenije v Novem mestu je danes potekala volilna seja, na kateri so volili novega predsednika, dva podpredsednika in sekretarja oziroma novo vodstvo Sveta romske skupnosti RS. Za mesto predsednice so vnovič izvolili Janjo Rošer, za podpredsednika Zdenka Pestnerja in Slavka Cenerja, za sekretarko pa Natašo Horvat.

Kot je povedala Rošerjeva, si je zadala nalogo člane sveta bolje povezati in jih spodbuditi k večji dejavnosti. Svet sestavlja 21 članov in njegov predsednik ne odloča sam, je pojasnila.

Bolje povezani svet bi se moral aktivneje zavzemati za izboljšanje položaja slovenske romske skupnosti, njena vizija pa je, da bi vsi skupaj odločali o prihodnosti tako sveta kot romske skupnosti, je nadaljevala.

Rošerjeva je nato ocenila, da je sodelovanje Sveta romske skupnosti z državo in njenimi ustanovami korektno, ne pa v tolikšni meri, kot si želijo Romi. Pri odločanju o večjih zadevah so Romi še vedno na stranskem tiru, sicer jih prosijo za določena mnenja in pripombe, koliko jih upoštevajo, pa je že drugo, je opozorila.

Svet romske skupnosti tudi na državni ravni še ni dovolj prepoznaven, še vedno ga ne upoštevajo, kot bi ga morali, in prevzeti bo moral vlogo, ki mu je dana, je še povedala Rošerjeva.

Rošerjeva, ki je bila za predsednico Sveta romske skupnosti po odstopu dotedanjega predsednika Marjana Drvariča prvič izvoljena na februarskih nadomestnih volitvah, se je za to mesto drugič potegovala kot edina kandidatka, za dve podpredsedniški mesti pa so se potegovali dosedanja podpredsednica sveta Dušica Balažek, Slavko Cener in Zdenko Pestner.

Za mesto sekretarja sta se potegovala Nataša Horvat in Fatmir Bečiri, ki pa je pred samimi volitvami od kandidature odstopil in mesto sekretarke prepustil tekmici.

V nagovoru pred volitvami so se vsi kandidati izrekli za sodelovanje in povezovanje med Romi ter za boljše sodelovanje z državo. Hkrati so se zavzeli za ureditev romskih naselij in izboljšanje tamkajšnjih bivalnih pogojev. Za zdravje, izobraževanje, osveščanje in zastopanje vseh slovenskih Romov.

Predstavnika dolenjskih in belokranjskih Romov pa sta ob razglasitvi rezultatov glede slednjega izrazila dvom. Ker je v 21-članskem svetu 17 članov iz Prekmurja, samo štirje pa so iz jugovzhodne Slovenije, sta menila, da dolenjski in belokranjski Romi v svetu niso enakopravno zastopani. Sodeč po izidu današnjih volitev pa so prekmurski Romi tudi popolnoma prevzeli vodstvo sveta, sta še poudarila semiški romski svetnik Damjan Hrvat in predstavnica novomeških Romov Milena Tudija.