Slovenija

Ciper potrebuje 17 milijard evrov mednarodne finančne pomoči

STA
22. 11. 2012, 17.01
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Ciper za sanacijo bank, servisiranje dolga in financiranje države potrebuje okoli 17 milijard evrov mednarodne finančne pomoči, je danes dejal ciprski finančni minister Vasos Šiarli. Posojilo naj bi država prejemala v več obrokih do leta 2016.

Po Šiarlijevih besedah so o tej številki govorili že v preteklosti, in sicer pod pogojem, da bo za sanacijo bančnega sistema potrebnih 10 milijard evrov. A znesek, ki bo potreben za dokapitalizacijo bank, še ni znan, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP poudaril minister. Neodvisna revizija položaja ciprskih bank namreč še ni končana.

Ciprski predsednik Demetris Hristofias pa je danes poudaril, da je Ciper že "zelo blizu" podpisa dogovora za mednarodno finančno pomoč.

Med Nikozijo in predstavniki posojilodajalcev, to je Evropske komisije, Evropske centralne banke in Mednarodnega denarnega sklada (IMF) naj bi bilo namreč le še nekaj "zelo omejenih" razlik. Te bi lahko presegli "zelo hitro", je ocenil predsednik.

Ciper je za mednarodno pomoč zaprosil junija, ko njegovi največji banki Cyprus Popular Bank in Bank of Cyprus zaradi velike izpostavljenosti do močno zadolžene Grčije nista bili sposobni zagotoviti novih določil glede kapitalskih rezerv.